Мјесец од разорних земљотреса у Турској, највећи проблем бескућништво

Анадолија, Танјуг
Мјесец од разорних земљотреса у Турској, највећи проблем бескућништво

ИСТАНБУЛ - Прошло је мјесец дана од разорних земљотреса који су погодили Турску и Сирију.

Најмање 45.968 људи погинуло је у два снажна земљотреса која су погодила југ Туркској 6. фебруара. Земљотреси јачине 7,7 и 7,6 степени с епицентром у Кахраманмарасу, погодили су 6. фебруара око 13,5 милиона људи у провинцијама Хатај, Газиантеп, Адијаман, Малатија, Адана, Дијарбакир, Килис, Османије, Санлијрфа и Елазиг.

У сусједној Сирији погинуло је више од 3.500 људи, а повријеђено више од 5.200. 

Турска агенција за катастрофе (АФАД) у међувремену је саопштила да је готово два милиона људи напустило зону погођену земљотресом.

Летови и путовања возом за регионе ван зоне земљотреса су бесплатни за оне који желе да оду.

"Бескућници у својој земљи, они нису избјеглице, али су ипак све изгубили", указује Би-Би-Си. Велики број људи пажљиво је извукао драгоцјене комаде намјештаја из рушевина и распоредио их напољу, људи спавају и једу у шаторима, без одговарајућих тоалета, а многи живе у јавним зградама.

Шатори су скучени и претрпани и нема довољно простора, ни приватности. Људи кажу да се посебно плаше ноћу док осјећају накнадне потресе и не могу да спавају.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) процјењује да је најмање 1,5 милиона људи још у зони земљотреса и да немају гдје да живе. Вијест да је турски Црвени полумјесец продао дио својих залиха шатора, које финансирају порески обвезници, једној хуманитарној организацији довела је до великог негодовања становништва.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана