Мјанмар ослобађа 10.000 затвореника на дан независности

Танјуг
Foto: Taнјуг

НЕЈПЈИДО - Војна влада у Мјанмару амнестирала је 10.000 затвореника у склопу обележавања 76. годишњице добијања независности од Велике Британије, али није засад јасно да ли су међу ослобођенима и политички затвореници који се противе војној владавини.

Шеф мјанмарског војног савјета, генерал Мин Аунг Хлаинг, амнестирао је 9.652 затвореника, пренијела је државна телевизија МРТВ.

Он је такође одобрио ослобађање 114 странаца који ће бити депортовани.

Очекује се да ће ослобађање почети данас и да ће трајати неколико дана.

Испред затвора Инсеин у Јангонгу - познатом по томе што се тамо затварају политички затвореници - окупили су се рођаци заточеника од раног јутра.

Идентитет особа који су добили амнестију засад није објављен.

АП наводи да нема назнаке да ће међу ослобођеним затвореницима бити свргнута премијерка Аунг Сан Су Ћи, коју је војна хунта склонила с власти у фебруару 2021. године.

Су Ћи (78) служи затворску казну од 27 година, јер је осуђена за илегалан увоз и поседовање воки-токија, изборну превару, корупцију, кршење антиковид локдауна и одавање тајни.

Према подацима Удружења за помоћ политичким затвореницима (ААПП), 25.730 људи је ухапшено из политичких мотива откако је војска преузела власт.

Од ухапшених, 19.930 људи је и даље било у притвору у сриједу, додао је ААПП.

Најмање 4.277 цивила, укључујући и продемократске активисте, убиле су безбједносне снаге у том периоду, рекла је та група.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана