Мишустин: ШОС може постати моћан центар мултиполарног свијета

Срна
Foto: Спутњик

МОСКВА- Шангајска организација за сарадњу /ШОС/ има све могућности да постане један од моћних центара праведног мултиполарног свијета који се сада формира, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин на сједници Савјета шефова Влада земаља ШОС у Пакистану.

Он је додао да су све земље чланице способне да обезбиједе како економски прогрес земаља, тако и грађана који у њима живе.

Мишустин је подсјетио да ШОС обједињује 10 држава и 16 спољних учесника и географски захвата практично цијели евроазијски континент.

"У нашим државама живи готово половина становништва Земље, настаје око 30 одсто глобалног БДП-а. Овај импресивни потенцијал треба искористити у заједничком и интересу сваке државе учеснице", истакао је руски премијер.

Мишустин је оцијенио да земље ШОС-а треба да отклоне постојеће препреке за реализацију плана за повећање удјела националних валута у узајамним обрачунима.

Он је истакао да је робна размјена Русије са чланицама ШОС-а у првој половини године порасла за 5,5 одсто, јавља "Спутњик".

Мишустин је поручио да санкциони притисак на Русију расте, али да аутори санкција неће остварити своје циљеве.

ШОС је међународна организација основана 2001. године. Укључује Белорусију, Индију, Иран, Казахстан, Кину, Киргизију, Пакистан, Русију, Таџикистан и Узбекистан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана