Мишел:Путовања честа и скупа због промјене међународног контекста

Танјуг
Мишел:Путовања честа и скупа због промјене међународног контекста

БРИСЕЛ - Предсједник Европског савјета Шарл Мишел бранио се од недавних критика због његових честих и скупих путовања, од којих су многа била приватним авионом, наводећи као разлог „значајну промјену међународног контекста у посљедње три године“.

Буџет Мишела, који је био премијер Белгије прије свог доласка у ЕУ, за 2024. годину, о коме се тренутно расправља, повећан је за 27,5 одсто у односу на 2023. годину, објавио је прошлог мјесеца Политико.

Његови путни трошкови и трошкови његовог особља за наредну годину су наводно за трећину већи од оних који су предвиђени за 2023. и скоро четири пута већи од онога што су потрошили његови претходници Доналд Туск и Херман ван Ромпеј, пренио је Еурактив.

Ово повећање је дјелимично посљедица тога што је Мишел путовао приватним авионом, извјестио је у недјељу француски лист “Монд”. Појединци су, такође, истакли климатске трошкове његових путовања, укључујући белгијску посланицу Зелених Саскију Брикмонт.

-У свјетлу најновијег извјештаја Међународног панела УН о климатским промјенама (ИПЦЦ), “није нормално да се наставе путовања приватним авионом - рекла је Брикмонт за “Соар”.

Она је тражила да се Мишелов буџет за путвања ограничи.

 О Мишеловом буџету би, такође, требало да се расправља у парламенту током пленарне сједнице у мају и ова тема ће вјероватно изазвати расправу посебно међу социјалистима и зеленима, извјестило је неколико белгијских медија.

Његов буџет је критиковало и девет држава чланица, укључујући Њемачку, Италију и Пољску, које су такође затражиле од Мишела “појашњења” током састанка одржаног 9. марта.

Мишел и његов портпарол Јурек Кучкијевич су у бројним интервјуима ове недјеље подвукли да се међународни контекст значајно промијенио у посљедње три године.

-Као предсједник Европског савјета, Мишел мора да путује у удаљена мјеста у кратком року, што може довести до повећања трошкова. У овом нестабилном контексту, важно је да ЕУ игра своју међународну улогу. Као када је Шарл Мишел први натјерао кинеског предсједника Си Ђинпинга да каже да неће испоручивати оружје Русији. Да ли је то било бескорисно путовање? Не мислим тако - рекао је Кучкиевич за недељник “Виф”.

Осим тога, повећање трошкова може објаснити и инфлација, додао је он.

Како је Мишел рекао за РТЛ, његова путовања су дио мисије која му је повјерена на основу уговора ЕУ. Његов портпарол је додао да предсједник Европског савјета обавља и главни задатак у оквиру свог ЕУ мандата, а то је “јачање улоге ЕУ на међународној сцени”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана