Мишел о стратешкој агенди: Потребне унутрашње реформе ЕУ, али и кандидата

Танјуг
Мишел о стратешкој агенди: Потребне унутрашње реформе ЕУ, али и кандидата

БРИСЕЛ - Предсjедник Европског савјета Шарл Мишел изјавио је, поводом стратешке агенде коју су усвојили лидери ЕУ за период од 2024. до 2029. године, да ће, када је ријеч о проширењу, бити потребне унутрашње реформе ЕУ, као и да кандидати за чланство у блоку спроведу реформе и ријеше билатералне спорове из прошлости.

Мишел је рекао да су донијете важне одлуке у области проширења ЕУ и нагласио да ЕУ мора да уради свој домаћи задатак.

-Биће потребан процес унутрашњих реформи. Договорили смо се око оквира у тој области. Тражимо од оних који би да уђу у ЕУ да ураде свој дио посла. То значи да морају да спроведу реформе које су потребне. Они такође морају да ријеше неке спорове из прошлости како бисмо могли више да напредујемо у области проширења - поручио је Мишел.

Он је нагласио да се стратешка агенда заснива на три стуба, а као први је навео  демократске вриједности и принципе, за које је рекао да су "компас за све нас".

Као друг стуб навео је да треба да се развије конкурентност ЕУ и подрже све могуће мјере за већи просперитет широм ЕУ.

У том контексту подсјетио је да је прије пет година одлучено да дигитална транзиција с једне стране и климатска транзиција с друге стране треба да буду "економски мотор" ЕУ за будућност.

-Разумијемо да треба да прилагодимо парадигму нашег економског просперитета, нашег економског развоја и то желимо да урадимо на начин који подржава нашу конкурентност, на начин који подржава нашу индустријску базу и технолошку базу с једне стране, на начин који подржава наша мала и средња предузећа, са друге стране - рекао је Мишел.

Он је додао да је ЕУ одлучна да буде много ефикаснија у области европске одбране и безбједности.

-Желимо да развијамо водеће пројекте. Желимо да радимо заједно да идентификујемо како можемо да обезбедимо да посветимо више финансијске подршке у области одбране и више заједничких набавки, више заједничких пројеката, у складу са НАТО - навео је Мишел.

Он је нагласио да је НАТО камен темељац  колективне одбране и безбједности ЕУ. 

Када је ријеч о заштити граница, Мишел је рекао да лидери ЕУ разумију да је миграција велики изазов и истакао да су у актуелном институционалном циклусу и у вријеме белгијског преседавања ЕУ, направљени значајни кораци у том погледу, када је донета одлука о пакту о миграцијама.

-С једне стране, развијали смо све конкретније иницијативе у сарадњи са трећим земљама у области миграција. И знамо да је ово потребно да бисмо радили на кооперативан начин да бисмо одговорили на овај фундаментални изазов - закључио је Мишел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана