Миропомазање на крунисању краља Чарлса III неће бити приказано на ТВ

Танјуг
Миропомазање на крунисању краља Чарлса III неће бити приказано на ТВ

ЛОНДОН - Један од најсветијих делова службе крунисања британског краља Чарлса III, миропомазање, најављеног за 6. мај, неће бити приказан на телевизији, потврдили су извори из краљевске палате. Краљ Чарлс III следиће пример своје мајке краљице Елизабете II и неће дозволити да камере сниме тренутак када га кентерберијски надбискуп помазује светим уљем, објавио је Тајмс.

 Одлука је донета након што су ранији извјештаји сугерисали да би краљ Чарлс могао да постане први британски суверен који ће тај чин обавити пред очима јавности.

Помазање подразумева да надбискуп сипа свето уље из златне ампуле, посуде у облику орла, у крунску кашику, а затим помазује краља уљем по глави, грудима и рукама.

Том церемонијом се традиционално наглашава духовни статус монарха. Све до 17. века сматрало се да је владар постављен непосредно од Бога, што се потврђивало обредом миропомазања. Када се краљица Елизабета предомислила о телевизијском преносу свог крунисања и пристала да пусти камере, дио службе који није дозволила да се сними било је помазање, које се одвија док суверен седи у столици за крунисање, покривен балдахином.

Уље које ће се користити за миропомазање краља Чарлса прошлог мјесеца је први пут у историји освештано ван Велике Британије - на церемонији у Цркви Гроба Господњег у Јерусалиму.

Одлука, коју је донео кентерберијски надбискуп у консултацији са краљем, делом је била одавање почасти преминулом војводи од Единбурга, чија је мајка сахрањена у Јерусалиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана