Министри ЕУ препоручили кандидатски статус за БиХ

ГС
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Министри из Савјета ЕУ за опште послове постигли су данас договор да БиХ треба формално да постане кандидат за придруживање европском блоку, у препоруци коју лидери Уније требају да усвоје у четвртак, рекле су дипломате.

БиХ ће се придружити осталим земљама кандидатима - Албанији, Молдавији, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини - у просецу придруживања, који може да траје годинама и који обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.

"То је био дио закључака о проширењу који су јутрос усаглашени", рекао је један дипломата ЕУ.

Он је истакао да је "јасно постављен услов да реформе које је одредила Комисија и 14 кључних реформи усаглашених 2019. године мораји бити испуњене прије почетка преговора".

"Ово је политички сигнал у свјетлу актуелне геополитичке ситуације", додао је дипломата.

Процес проширења је „кључан стратешки инструмент ЕУ" и важно је да се одржи стабилност у Европи у новој гео-политичкој реалности, како је изјавио високи ЕУ званичник.
    
Извор Танјуга у ЕУ је данас рекао да не очекује дугу дебату о западном Балкану на самиту 27 ЕУ лидера. 
    
То не значи да ЕУ поклања мање пажње западном Балкану, али је подсјетио да се недавно одржао самит ЕУ-ЗБ у Тирани, да је тај састанак био успјешан, веома позитиван и са резултатима, посебно у вези са миграцијама. 
    
Једина тема око које ће лидери да разговарају је Косово,  али не као главна тема самита, каже ЕУ званичник. 

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана