Нетанијаху: Поражено 18 од 24 Хамасова батаљона

ГС
Нетанијаху: Поражено 18 од 24 Хамасова батаљона

ГАЗА - Рат Израела и Хамаса – 122. дан. Израелске оружане снаге саопштиле су да напредују у кварту Ел Амал у Кан Јунису за који тврди да је главно упориште Хамаса, као и да су убијени "бројни оперативци" те палестинске организације.

Нетанијаху: Поражено 18 од 24 Хамасова батаљона

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да су трупе његове земље поразиле 18 од 24 батаљона Хамаса, један батаљон више него јуче.

-Према нашој рачуници, до данас смо већ уништили - односно побили или ранили - више од половине њихових снага. Уништили смо 18 од њихова 24 батаљона - рекао је Нетанијаху.

Разговарао је са израелским војним командантима током путовања у Латрун, између Тел Авива и Јерусалима.

Нетанијаху је инсистирао да би само потпуна побједа над Хамасом осигурала безбједност Израела, задала ударац Ирану и либанском Хезболаху и омогућила јеврејској држави да преговара о мировним пактовима са позиције снаге.

-Нећемо зауставити рат без остварења циља потпуне побједе, која ће вратити безбједност и југу и сјеверу - рекао је израелски премијер.

Нетанијаху је више пута одбацио позиве на паузу у борбама да би се омогућило да хуманитарна помоћ стигне до оних којима је потребна у Појасу Газе.

Галант: Ухватићемо терористе и у Рафи, чека их крај

Министар одбране Изралеа Јоав Галант изјавио је данас да ће израелска војска (ИДФ) доћи до преосталих бораца Хамаса који се крију на крајњем југу Појаса Газе, у Рафи, и да их, како је навео, "чека иста судбина као и остале терористе".

Палестински медији извијестили су о израелским ваздушним и артиљеријским ударима широм Појаса Газе. Генерални комесар Агенције УН за помоћ палестинским избЈеглицама на Блиском истоку Филипе Лазарини рекао је да Израел није доставио доказе о оптужбама против радника те агенције.

Државни секретар САД Ентони Блинкен започео је петодневну турнеју по Блиском истоку, преноси РТС.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да неће окончати рат у Појасу Газе док не уништи Хамас и ослободи све таоце.

За то вријеме израелска војска не престаје са операцијама у свим дијеловима Газе, дјелује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе у Кан Јунису, гдје су, како кажу, покренули операцију против Хамаса.

Тврде да се у кварту Ел Амал налази главно упориште Хамаса, као и да су убијени "бројни оперативци" те палестинске организације.

Палестински званичници, са друге стране, тврде да Израелске оружане снаге (ИДФ) у Кан Јунису гађа цивилне објекте, те да је најмање двоје дјеце убијено у израелском нападу на вртић у Рафи, на југу Газе.

Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 27.000, саопштило је Министарство здравља из Газе.

Како наводе, од 7. октобра у израелским нападима убијено је 27.365 Палестинаца, међу којима је 4.800 ученика. Осим тога, убијено је 240 професора и наставника.

Према подацима Министарства здравља Газе, рањено је 66.630 Палестинаца.

Огласио се и генерални комесар Агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку (УНРВА) Филипе Лазарини и рекао да Израел није доставио доказе о оптужбама против радника те агенције.

Дошло је и до размјене ватре Израела и Хезболаха.

Израелска војска саопштила је да су њени борбени авиони напали инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану, као одговор на ракетну ватру на сјеверни Израел.

Огласили су се и Хути, који су поручили да ће одговорити на америчке и британске ваздушне нападе на њихове положаје у Јемену.

Државни секретар САД Ентони Блинкен започео је нову петодневну турнеју по Блиском истоку током које ће покушати да подстакне преговоре о ослобађању талаца, осигура већу безбједност за трговачке бродове у Црвеном мору и да разговара о даљој дистрибуцији хуманитарне помоћи за Појас Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана