Министарство здравља: Број убијених Палестинаца попео се на 12.300

ГС/Агенције
Министарство здравља: Број убијених Палестинаца попео се на 12.300

Четрдесет четврти дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да шире операције у Појасу Газе. Са друге стране, Министарство здравља, које води Хамас, навело је да се број убијених Палестинаца попео на 12.300, укључујући 5.000 дjеце. Хиљаде Израелаца на протесту у Јерусалиму тражило је да се сви таоци одмах врате кући.

Израелске снаге појачале нападе на градове на сјеверу Газе

Израелске одбрамбене снаге саопоштиле су да су борбени авиони преко ноћи погодили "многе“ циљеве Хамаса у градовима Џабалија, Бејт Лахија и кварту Зејтун у Појасу Газе.

Како се истиче, копнене снаге већ су почеле дубље да продиру у Газу, посебно Џабалију и Зејтун.

Истовремено, морнарички бродови извели су нападе на локације Хамаса дуж обале Газе, наводи ИДФ.

У саопштењу се додаје да је морнарица такође помогла копненим трупама у извиђању и ватреном моћи.

Бијела кућа: Још нема договора о примирју

Иако је Вашингтон пост објавио да је постигнут договор о примирју, портпаролка Бијеле куће рекла је да до тога још није дошло.

Други амерички званичник потврдио је да договор није постигнут.

Вашингтон пост је у суботу увече пренео да је постигнут договор између Израела и Хамаса уз посредовање Катара о петодневном прекиду ватре у замену за 50 или више талаца.

"Још нема договора, али настављамо да напорно радимо да бисмо постигли договор“, навела је у саопштењу Адријен Вотсон, портпаролка Савета за националну безбједност Беле куће.

Израел је обећао да ће уништити Хамас након што су припадници те паравојске 7. октобра убили 1.200 људи и узели 240 талаца, према израелским подацима.

Како је сукоб ушао у седму седмицу, власти у Појасу Газе под управом Хамаса наводе да је погинуло 12.300 људи, укључујући 5.000 деце.

Израел је саопштио да се спрема да прошири своју офанзиву против милитаната Хамаса на јужни део Газе након што су у ваздушним нападима убијено десетине Палестинаца, укључујући цивиле за које се наводи да су се склонили у две школе.

Wafa: Најмање 15 особа погинуло у бомбардовању централног и јужног дjела Газе

Најмање 15 Палестинаца убијено је рано јутрос у израелском бомбардовању централног и јужног дјела Појаса Газе, јавила је палестинска новинска агенција Wafa.

Ројтерс наводи да је 13 људи убијено у дому у кампу Нусејрат у централном дјелу Појаса Газе, док су жена и дете погинули у јужном граду Кан Јунис.

У суботу ујутро је у ваздушном нападу, у стамбеном дијелу Кан Јуниса убијено 26 људи, а рањено 23, рекли су палестински здравствени званичници из Појаса Газе.

Нетанјаху: Нема договора о ослобађању талаца

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да још нема договора о ослобађању неких од талаца које је Хамас заробио током напада 7. октобра.

Нетанјаху је негирао, како је рекао, лажне извештаје да Израел разматра предлог за споразум о ослобађању најмање 50 отетих. "Када влада буде имала шта да каже, саопштиће то", рекао је он на конференцији за новинаре, преноси Си-Ен-Ен.

Нетанјаху је рекао и да је позвао представнике породица талаца на састанак са израелским ратним кабинетом касније ове недеље.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су у петак да је званична процена војске да Хамас у Појасу Газе држи 237 талаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана