Министарство објавило извјештај о убиству Бријане Тејлор: Полиција Луивила дискриминише афроамеричку заједницу

Танјуг
Министарство објавило извјештај о убиству Бријане Тејлор: Полиција Луивила дискриминише афроамеричку заједницу

ЛУИВИЛ - Америчко министарство правде је послије спровођења истраге подстакнуте полицијским убиством Афроамериканке Бријане Тејлор, утврдило да полиција у Луивилу, у Кентакију, крши уставна права и дискриминише афроамеричку заједницу.

У извјештају, чије закључке је у сриједу објавио министар правде Мерик Гарланд, наводи се да власти Луивила и округа Џеферсон и градска полиција Луивила "учествују у праксама или обрасцима понашања који људима ускраћују права загарантована Уставом и федералним законом".

Истиче се да полиција Луивила "дискриминише Афроамериканце током активности на спровођењу закона", користи прекомјерну силу и спроводи претресе на основу неважећих налога.

Такође, како се наводи, крши права људи на слободу изражавања, као што је то био случај са уличним протестима на лето 2020. године послије смрти Бријане Тејлор, преноси Глас Америке (ВОА).

Гарланд је навео да су неки полицајци нападали људе са инвалидитетима или црнце називали погрдним именима.

-То понашање је неприхватљиво, трагично. Урушава повјерење заједнице које је неопходно за ефикасно обављање полицијских задатака и увреда је за велику већину полицајаца који ризикују своје животе сваког дана да би часно служили Луивилу - нагласио је амерички министар.

Свеобухватном истрагом, покренутом у априлу 2021. године, разматрано је да ли је постојао образац неуставног или незаконитог понашања полиције.

Град ће поводом налаза истраге потписати споразум са министарством правде, а федерални званичник ће пратити његово спровођење.

Градоначелник Луивила Крег Гринберг рекао је да у граду "постоје ране које још нису зацијељене".

-Морамо да се помиримо са оним где смо били како би стигли тамо гдје желимо да будемо - истакао је Гринберг.

Тејлор, 26-годишњу црнкињу, полицајци су упуцали након што су развалили врата и упали у њен стан послије поноћи 13. марта 2020. године.

Три полицајца су отворила ватру након што је Бријанин момак, у страху да су у стан упали лопови, погодио полицајца у ногу. Тејлор је погођена неколико пута и преминула је на лицу мјеста. У стану није пронађена дрога.

Налог који је коришћен за упад у њен стан сада је дио одвојене федералне кривичне истраге.

Један бивши полицајац Луивила већ се изјаснио да је крив за пружање помоћи у кривотворењу података у налогу, наводи ВОА.

Још два полицајца су оптужена у оквиру истраге о налогу, док је против трећег подигнута оптужница за угрожавање Тејлор и њених сусједа хицима које је испалио у њен стан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана