Министар: Украјини фали пет милијарди долара за војне трошкове

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

КИЈЕВ - Државном буџету Украјине недостаје 5 милијарди долара потребних за војне трошкове, рекао је данас министар финансија Сергеј Марченко у интервјуу за радио Хромадске.

Према његовим ријечима, након што су САД усвојиле дуго очекивани пакет помоћи од 61 милијарду долара, нова средства покривају социјалне и хуманитарне трошкове Украјине.

"'У пракси имамо велики фискални проблем, неријешено питање војних расхода“, тврди он.

Украјина је у протеклих шест мјесеци добила минималну војну помоћ од партнера, што је, према ријечима министра, оптеретило буџет у смислу додатних војних издатака, преноси Кијев индипендент.

''У овом тренутку мислим да можемо да говоримо о цифри од око 5 милијарди долара. Размишљамо о томе како ћемо дефицит покрити у блиској будуц́ћности“, напоменуо је министар.

Како је у априлу рекао министар стратешке индустрије Александар Камиши, одбрамбени буџет Украјине од 40 милијарди долара за ову годину укључује 6 милијарди долара за набавку оружја.

Кијев је крајем марта добио кредит Свјетске банке од 1,5 милијарди долара.

Приватно финансирање Светске банке планира да уложи 1,9 милијарди долара у пројекте у Украјини у наредних 18 мјесеци, пренио је Ројтерс у априлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана