Министар правде Белгије поднио оставку због пропуста око терористе

Танјуг
Министар правде Белгије поднио оставку због пропуста око терористе

БРИСЕЛ- Министар правде Белгије Венсан ван Квикенборн поднио је у петак увече оставку на конференцији за новинаре на којој је присуствовао и главни бриселски тужилац Јохан Демил.

Његова оставка долази након информације добијене у петак ујутро, а тиче се терористе који је убио двије особе у понедјељак у Бриселу, наводи "Бриселс тајмс".

Тунис је 15. августа 2022. године затражила испоручење Абдесалема Ласуда.

Белгијско Министарство правде прослиједило је захтјев 1. септембра прошле године јавном тужилаштву Брисела, али случај није процесуиран: надлежни судија није поступио по захтјеву за екстрадицију.

Укупно, 31 захтјев за екстрадицијом је прослијеђен суду 2022. године, 30 је процесуирано, али тај који се тицао Ласуда није.

Управо је Ласуд извршио терористички напад.

"Ово је појединачна, историјска и неприхватљива грешка са драматичним посљедицама", рекао је министар Ван Квикенборн и додао да преузима политичку одговорност тако што ће поднијети оставку.

"Независност судије је темељ наше владавине права. Увијек сам бранио тај принцип и наставићу. Као министар правде, не могу никако да утичем на одлуке судије. Иако је ово била одлука независног судије, желим да преузмем политичку одговорност за неприхватљиву грешку. Искрено се извињавам у име Министарства правде жртвама и њиховим породицама. Такође се извињавам, у име министарства, и шведском народу, али и нашим белгијским сународницима", поручио је бивши министар.

Бриселски тужилац Демил говорио је о "несрећном сплету околности".

Ван Квинекборн додао је да је дојава од стране полицијске службе о потенцијалној радикализацији већ истражена "као и различите изјаве садржане у полицијској бази података у вези са пријетњама смрћу особи у прихватном центру за тражиоце азила и накнадни извјештај".

Напад у понедјељак догодио се уочи фудбалске утакмице између Белгије и Шведске.

Терористички напад у центру Брисела, убијено двоје Швеђана

Починиоца терора, који је на видео снимку рекао да је његов чин исламистички, убила је полиција у уторак ујутро.

Упуцан нападач из Брисела

Неколико медија пренијело је у петак да је терориста био осуђен на 26 година у Тунису, а та информација потврђена је новинској агенцији Белга.

У родној земљи осуђен је 2005. године за покушај убиства и још нека дјела, али је побјегао из затвора 2011. године и путовао по Европи, завршивши у Белгији.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана