Министар одбране Израела: Борбе се настављају послије кратког примирја

ГС/Агенције
Foto: Standard.co.uk

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Рат између израела и Хамаса ушао је у 48. дан. Примирје између Израела и палестинског покрета Хамас које је договорено уз посредство Катара, требало би да ступи на снагу данас у 10 часова по локалном времену. Први израелски таоци које Хамас држи у Појасу Газе неће бити ослобођени до петка, изјавио је  предсједавајући Савјета за националну безбједност Израела Цахи Ханегби.

Палестинци још нису добили списак имена оних који треба да буду ослобођени

Шеф палестинске комисије за притворенике и питања бивших затвореника Кадура Фарес рекао је данас да још није добио списак имена Палестинаца за које се очекује да ће бити ослобођени сутра на основу споразума Израела и Хамаса.

Фарес, који има водећу улогу у планираном ослобађању затвореника, рекао је за Си-Ен-Ен да очекује да ће сутра, у првој групи, бити пуштено око 30 до 35 људи.

„Сви затвореници ће бити пуштени на контролном пункту Бејтунија, који се налази одмах јужно од Рамале на окупираној Западној обали“, додао је он.

Израел је објавио списак од 300 имена људи који испуњавају услове за пуштање на слободу у оквиру размјене.

Огромна већина су мушкарци старости између 16 и 18 година, који су, према дефиницији Уједињених нација, дјеца, на неколицина њих је млађа од 14 година.

Према подацима Си-Ен-Ен-а, на листи су и 33 жене.

Галант: Борбе се настављају послије кратког примирја

Министар одбране Израела Јоав Галан изјавио да ће израелска војска, послије „кратког, привременог“ примирја са Хамасом, наставити са интезивним борбама још најмање два мјесеца.

„Оно што ћете видјети у наредним данима је прво ослобађање талаца. Овај предах ће бити кратак“, рекао је Галант израелски трупама, додајући да треба да се организују, припреме, као и допреме оружје.

Галант је израелској војсци поручио и да се борбе настављају да би побиједили, али и да би дали „подстицај“ да се ослободи друга група талаца.

Израел добио почетни списак талаца који ће бити ослобођени

Након најаве Катара да ће споразум о таоцима сутра ступити на снагу, канцеларија израелског премијера потврдила је да је Израел добио „почетну“ листу имена отетих за које се очекује да ће бити ослобођени.

„Релевантни званичници проверавају детаље списка и тренутно су у контакту са свим породицама“, наводи се у саопштењу, преносе израелски медији.

Хамас: Примирје почиње у петак

Хамасово војно крило потврдило је да ће прекид ватре ступити на снагу у петак ујутро и да ће трајати 4 дана.

„За четири дана биће ослобођено 50 талаца“, кажу из бригаде Из ад-Дин ал-Касам, потврђујући и информацију из Израела да ће по три палестинска затвореника осуђена за тероризам бити ослобођена у замјену за сваког израелског таоца.

Раиси: Израел очајан пред палестинским отпором

Предсједник Ирана Ебрахим Раиси оцијенио је данас да је евидентан очај израелског режима због палестинског отпора, тврдећи да режим у Тел Авиву није успио да оствари своје циљеве у актуелном рату против палестинског Хамаса у Појасу Газе.

„Израел није постигао ниједан од циљева да окупира Газу и елиминише отпор“, рекао је Раиси током интервјуа у Техерану са представницима пет телевизијских мрежа на арапском језику, преноси Тасмин њуз.

Израел је започео рат као одговор на напад Хамаса, у коме је 7. октобра убијено око 1.200 Израелаца, а за таоце узето стотине људи.

Реиси је ту операцију Хамаса описао као „легитимну одбрану својих права“ палестинског народа, што је било подстакнуто њиховим све већим угњетавањем од стране израелског режима.

„Народ, чији је дом узурпиран, чији су чланови породице затворени и убијени, и чије фарме су уништене, ужива право на легитимну самоодбрану“, изјавио је предсједник Ирана.

„Палестинска операција нанијела је војни, безбедносни и обавештајни пораз Израелу“, закључио је Раиси.

Катар: Прекид ватре почиње сутра у 7 часова

Портпарол катарског министарства спољних послова рекао је да ће прекид ватре између Израела и Хамаса ступити на снагу сутра у 7 сати.

Он каже да ће прва група од 13 талаца бити ослобођена сутра у 16 часова, преноси Тајмс оф Израел.

Париз: Договор о таоцима мора се наставити „без одлагања“

Француска је поручила да би споразум између Израела и Хамаса о ослобађању 50 талаца у замену за затворенике и хуманитарно примирје требало да буде постигнут „без даљег одлагања“.

„Париз такође позива на хитно ослобађање свих талаца“, рекла је Ан-Клер Лежандр, портпаролка француског министарства спољних послова. „Позивамо да се услови овог споразума у потпуности поштују“, додала она, преноси Тајмс оф Израел.

Најмање 90 Палестинаца ухапшено на Западној обали

Израелске снаге ухапсиле су ноћас најмање 90 Палестинаца у окупираној Западној обали, од којих 36 из села Азун источно од Калкиље и избјегличког кампа Аруб, саопштило је Удружење палестинских затвореника.

Међу ухапшеним Палестинцима налазе се и бивши затвореници, преноси Ал Џазира.

Како је наведено, од почетка сукоба 7. октобра, ухапшено је 3.130 Палестинаца у Западној обали.

На Израел испаљено близу 50 ракета из Либана

На Горњу Галилеју у Израелу испаљено је близу 50 ракета из Либана, у највећем бомбардовању од почетка борби на северној граници, преноси данас Тајмс оф Израел.

Одговорност за напад преузела је терористичка група Хезболах, наводећи да је испалила 48 ракета на базу Израелских одбрамбених снага у близини Сафеда.

За сада нема извјештаја о повријеђенима у нападу.

На снимку, који се појавио на друштвеној мрежи Икс, види се како је више ракета пресретнуто изнад тог подручја.

Хезболах саопштио да је пет његових бораца погинуло у израелском нападу

У израелском нападу на село Бејт Јахун у јужном Либану убијено је пет бораца либанске милитантне групе Хезболах, укључујући сина високог члана Хезболаха, саопштили су та милитантна група и три добро обавијештена извора.

Међу погинулима је и син шефа фракције те групе у либанском парламенту Мохамеда Рада, наводи се у саопштењу Хезболаха до којег су дошле РИА Новости.   

-Израелска војска је убила наше борце док су обављали војну мисију у јужном Либану, укључујући Абаса Мохамеда Рада - наводи се у саопштењу.

Хезболах је касно у сриједу објавио смрт петорице својих чланова, чиме је укупан број погинулих бораца те групе од избијања насиља дуж границе повећан на 85, пренео је Ројтерс.

Хезболах је претходно најавио напад на 12 израелских војних циљева, укључујући локације у близини границе са Либаном.

CNN: Одлуку о одлагању договора Израел донио са Катаром, Египтом и САД

Одлуку о одлагању спровођења договора о размени талаца за један дан, до петка, донио је Израел заједно са Катаром и Египтом, а и САД су учествовале у томе, изјавио је неименовани високи амерички званичник за CNN.

Он је истакао да је потребно више времена да се финализирају детаљи и да се предуприједе могуће негативне посљедице.

Према договору, Хамас ће, у првој фази, ослободити 50 израелских талаца, дјецу, њихове мајке и друге жене, у замјену за четвородневни прекид борби и ослобађање 150 Палестинаца - жена и тинејџера - из израелских затвора.

Амерички званичник је навео да нема разлога за забринутост због тога што Израел још није добио имена прве групе талаца који ће бити ослобођени, што се очекивало у сриједу увече.

Званичник је рекао да би забринутост била оправдана ако та листа не буде достављена до вечерас.

Портпарол америчког Савјета за националну безбједност Адријен Вотсон претходно је изјавила да ће споразум и даље напредовати и изразила очекивање да ће бити спроведен у петак ујутро.

Вотсон је истакла да двије стране разрађују коначне логистичке детаље, посебно за први дан имплементације.

-Наше мишљење је да ништа не треба препустити случају док таоци почињу да се враћају кући - рекла је Вотсон, наводећи да је примарни циљ да се обезбиједи да се они безбједно врате кући.

 Израелски званичник је одлагање претходно приписао странама које још нису потписале документ који је договорен, док је други извор рекао за "Тајмс оф Израел" да механизам за ослобађање талаца још није прецизиран и да Хамас још није доставио списак прве групе талаца које је планирао да ослободи.

Израелски званичник: Ослобађање талаца неће почети прије петка

Први израелски таоци које Хамас држи у Појасу Газе неће бити ослобођени до петка, изјавио је  предсједавајући Савјета за националну безбједност Израела Цахи Ханегби, након што су званичници Израела и Хамаса рекли да ће договор о привременом примирју и размјени талаца ступити јутрос на снагу.

-Преговори о ослобађању наших талаца стално напредују. Ослобађање ће почети у складу са провобитним договором страна, и не пре петка - рекао је Ханегби, а преноси Тајмс оф Израел.

Примирје између Хамаса и Израела требало би да почне данас

Примирје између Израела и палестинског покрета Хамас које је договорено уз посредство Катара, требало би да ступи на снагу данас у 10 часова по локалном времену.

Високо позиционирани званичник Хамаса Муса Абу Марзук рекао је јуче да ће договор о привременом примирју и размјени талаца ступити на снагу у 10 сати, што је касније потврдио и високо позиционирани званичник Израела, који је тражио да остане анониман.

Израелски кабинет јуче је званично објавио одлуку о примирју са Хамасом, наводећи да ће прекид ватре бити ограничен на 10 дана од првог ослобађања талаца.

У објави се наводи да ће споразумом бити омогућено ослобађање отприлике 50 талаца, од око 240 људи отетих током терористичког напада Хамаса 7. октобра, преноси Тајмс оф израел.

Одлука владе Израела представља оквир за договор који укључује три анекса: препоруку савјетника за националну безбједност Цачија Ханегбија, повјерљиви документ који је представљен кабинету, али није објављен и списак од 300 палестинских затвореника који испуњавају услове за ослобађање у оквиру споразума.

Према одлуци, свих 300 палестинских затвореника биће ослобођено само под условом да 100 живих талаца, израелских држављана или становника Израела, буде ослобођено из Газе и враћено у Израел.

У првој фази, Израел ће ослободити 150 палестинских затвореника када 50 талаца буде враћено у Израел.

Прва фаза ће се одвијати у четири корака, са најмање 10 талаца који ће бити сукцесивно ослобађани.

У другој фази, Израел ће ослободити додатних 150 палестинских затвореника под условом да 50 додатних талаца буде враћено у Израел, истом динамиком као у првој фази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана