"Милтон" однио 10 живота, милиони без струје

Срна
"Милтон" однио 10 живота, милиони без струје

СЕНТ ПИТЕРСБУРГ - Најмање 10 људи је погинуло, а милиони су остали без струје усљед удара урагана Милтон на дијелове америчке државе Флориде, али олуја није изазвала катастрофални талас са океана.

Амерички секретар за унутрашњу безбједност Алехандро Мајоркас рекао је на брифингу у Бијелој кући да Влада има извјештаје о најмање 10 смртних случајева усљед удара урагана.

У округу Сент Луси на источној обали Флориде низ торнада однио је животе пет људи, а тамошњи тимови за потрагу и спасавање претражују тешко погођена подручја, укључујући парк за мобилне кућице.

На Флориди је до 20.00 часова потврђено 19 торнада. Дан раније регистровано је око 45 торнада, углавном у централним и источним дијеловима државе, саопштила је Национална метеоролошка служба.

Гувернер Рон Десантис рекао је да је држава избјегла "најгори сценарио", али је ипак причињена велика штета.

Он је додао да олуја није причинила већу штету на локалним лукама.

-Анализирали смо штету у лукама на источној обали Флориде и мислим да је мала или никаква. Лука Тампа ми се чини сасвим у реду - рекао је Десантис новинарима.

Област око залива Тампа није захваћена олујом које су се сви највише бојали.

Више од три милиона кућа и фирми на Флориди данас је без струје, а многи струју немају још од урагана Хелен прије двије седмице.

У подручју Тампе олуја је обарала дрвеће, крхотине су летјеле, а вјетар је обарао далеководе.

Нека насеља су поплављена, али тачна процјена штете услиједиће накнадно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана