Миливојевић: Дешавања у Русији неће утицати на њену политичку стабилност

Танјуг
Миливојевић: Дешавања у Русији неће утицати на њену политичку стабилност

БЕОГРАД - Каријерни дипломата Зоран Миливојевић рекао је данас, поводом побуне руске плаћеничке формације Вагнер која је покушала да уђе у Москву, да то неће утицати на политичку стабилност земље, а самим тим ни на положај предсједника Русије Владимира Путина.

Миливојевић је, коментаришући јучерашњу изјаву шефа руске паравојне групе Вагнер Јевгенија Пригожина да марш на Москву није био усмјерен против Путина, већ са циљем да се сачува Вагнер, да је сада све јасније и да очигледно покушај уласка у главни град Русије нема везе са Путином.

-Види се да је то био резултат једног дуговременог сукоба, у последњих неколико месеци, за време битке за Бахмут у којој је учествовала група Вагнер, очигледно је било неспоразума и несарадње на релацији војни врх-Вагнер -  рекао је Миливојевић за Танјуг.

Још један непосредан повод за побуну групе Вагнер, Миливојевић види у одлуци да 1. јула буде расформирана и укључена у регуларне војне снаге.

-Очигледно да то њима није одговарало и да су се на ово определили због тога. Узрок је био сукоб Вагнера и врха руске армије - рекао је он.

Ипак, указује Миливојевић, таква изјава Пригожина даје одговор на питање колико је политички систем у Русији стабилан, као и сам Путин.

-Овим је и дат одговор на најважнија питања - стабилност политичког система у Русији, положај Путина, овом изјавом је то отклоњено - рекао је он.

Миливојевић каже да остаје да се види како ће се решавати отворена питања у војсци и кадровска питања, али да то неће утицати на сукоб у Украјини.

-То неће утицати на политичку стабилност у Русији, на положај Путина и на одвијање операција. Операције могу да добију на интензитету и на већој ефикасности са неким кадровским променама и променама неких оперативних ствари везаних за кадровска померања - истиче Миливојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана