Милијардери се враћају у Русију

ГС
Милијардери се враћају у Русију

МОСКВА- Руски милијардери који су се нашли под западним санкцијама постепено су почели да премјештају своје активности у домовину.

У великој мјери томе је допринијело то што Кипар и Швајцарска више не пружају услуге управљања породичним трустовима ако су њихови оснивачи или корисници грађани Русије.

Како су двојица руских милијардера анонимно саопштили агенцији Блумберг, преносећи своје активности у Русију, предузетници се суочавају са ризиком национализације пословања, преноси Комерсант. Саговорници агенције су рекли да су сада принуђени да послују само у Русији. О могућности да држава национализује њихове активности, покушавају да не размишљају, преноси портал Бизнис.

Укупно богатство 26 руских милијардера, чија је просjечна старост 63 године, износи око 350 милијарди долара. Имајући у виду године, милијардери већ планирају како ће пренијети своје богатство насљедницима. Агенција тврди да од одлуке ових људи, у којој земљи и на који начин ће то учинити, зависи развој економије и свих пословних сектора.

Поред тога, неки руски милијардери чувају значајан дио свог богатства у готовини, која се налази на непознатим мјестима. Међу њих се убрајају бивши шеф холдинга ФосАгро Андреј Гурјев и главни акционар Лукоила Вагит Алекперов.

Русија наводно већ дуго покушава да "врати" своје милијардере, стварајући за њих повољније услове за пренос насљедства. У земљи не постоји порез на насљеђе, а такође постоји закон о насљедним фондовима. Такви приватни фондови омогућавају лако преношење богатства наредној генерацији, аутоматски распоређујући њихове активности или добит између насљедника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана