Мигранти би могли у њемачку војску

ГС
Мигранти би могли у њемачку војску

БЕРЛИН - Мигранти би могли да постану војници Бундесвера, преносе њемачки медији.

Млади Нијемци и Њемице не желе у војску, па би Њемачка могла да добије стране војнике, односно лица која немају њемачки пасош.

Како наводе агенције, све је мање младића и дјевојака који желе да попуне редове Бундесвера.

Многи млади и не помишљају на војску и на ратове, а још мање су заинтересовани за обавезе чланства у НАТО-у. Од тога их више интересују Ибица, Палма де Мајорка и грчка острва.

Због тога се министар одбране Борис Писторијус одлучио за необичну солуцију, која би могла да разбјесни њемачке конзервативне странке.

"Дојче Веле" наводи да је Писторијус предложио увођење модификованог обавезног служења војног рока, односно отварање Бундесвера и за војнике без њемачког пасоша.

"Ми не бисмо били прва војска у Европи која би то урадила", поручио је Писторијус за лист "Тагесшпигел".

Он објашњава да у Њемачкој постоје људи мигрантског поријекла из друге или треће генерације, који још немају њемачко држављанство.

С обзиром на кадровске проблеме у редовима Бундесвера, у њемачкој јавности већ неко вријеме дискутује се о стратегијама за регрутовање нових припадника војних снага. Као једна од идеја спомиње се и поновно увођење обавезног војног рока, који је укинут 2011.

Прошле године у Бундесверу је формирана и посебна радна група чији је задатак проналазак могућих рјешења за "кадровске проблеме", наводе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана