Мицотакис поново тражи враћање скулптура Партенона

Срна
Мицотакис поново тражи враћање скулптура Партенона

АТИНА- Грчки премијер Киријакос Мицотакис поновио је позиве за враћање скулптура са Партенона, познате као Елгинови мермери, у Атину из Британског музеја, неколико мјесеци након дипломатског спора са Великом Британијом око ових артефаката старих 2.500 година.

У својој првој јавној изјави о том питању од новембра, Мицотакис је рекао да његова Влада води разговоре са председавајућим Британског музеја о договору да врати скулптуре у Музеј Акропоља у срцу Атине.

"Да будем јасан, инсистираћемо на њиховом поновном уједињењу из много разлога, али један је, по мом мишљењу, најважнији: само ако буду виђени заједно, ин ситу /на мјесту/, у сјенци Акропоља, можемо заиста цијенити њихов огроман културни значај", изјавио је он.

Атина је више пута позивала Британски музеј да трајно врати Елгинове мермере, које је британски дипломата Лорд Елгин уклонио из храма Партенона 1806. године, током периода када је Грчка била под турском влашћу.

Отприлике половина фриза од 160 метара који је красио Партенон у Атини налази се у Британском музеју, док се 50 метара налази у Музеју Акропоља.

Мицотакис је током интервјуа за Би-Би-Си у Лондону у новембру упоредио раздвајање скулптура са пресијецањем "Мона Лизе" на пола, карактеризацију коју је британска Влада одбацила.

Британски премијер Риши Сунак касније је отказао планирани састанак са Мицотакисом оптужујући га да је прекршио обећање да неће искористити своје путовање као прилику да се заложи за повратак скулптура.

Грчка је рекла да би била спремна да позајми антиквитете Британском музеју у замјену за привремено излагање скулптура у Атини.

Британски музеј је саопштио да ће размотрити позајмљивање скулптура Грчкој ако призна власништво Британског музеја над скулптурама.

Одвојено, Британски музеј и лондонски Музеј Викторије и Алберта објавили су данас да ће, према дугорочном уговору о зајму, послати златне и сребрне артефакте које су британски војници опљачкали са краљевског двора Асанте у западној Африци током 19. вијека назад у Гану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана