Мицотакис: Грчка не би требало да буде оптерећ́ена миграцијама за цијелу ЕУ

Танјуг
Foto: Танјуг

РИГА - Грчка не би требало да буде оптереćена задатком управљања миграцијама за цијелу ЕУ или оптужена за неспасавање миграната на мору, изјавио је данас грчки премијер Киријакос Мицотакис.

Мицотакис, који је побиједио на изборима 25. јуна, рекао је да се Грчка налази

на спољној граници ЕУ коју мигранти и избјеглице све више користе за улазак у земље Уније.

Грчки премијер је истакао да је недавни споразум ЕУ о миграцијама позитиван корак, али недовољан за рјешење питања које је, како је навео, „у основи европски проблем“ и да Унији предстоји да напорно ради на проналажењу свеобухватног рјешења, пренио је Ројтерс.

Мицотакис је указао на то да је веома неправедно да земље као што је Грчка због свог географског положаја буду оптереćене задатком управљања тим проблемом за целу ЕУ или оптужене да не спасавају мигранте на мору, иако, како је навео, грчка обалска стража непрекидно дежура.

„Требало би да свалимо кривицу директно на кријумчаре (миграната) и оне који им олакшавају“, рекао је Мицотакис у Риги после разговора са летонским колегом.

Мицотакис је истакао да су они одговорни за трагедију у близини Пелопонеза прије мјесец дана када је грчка обалска стража спасила 104 мигранта, док се на стотине удавило након што се рибарски брод преврнуо и потонуо у међународним водама код грчког Пилоса 14. јуна.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана