Мелони се жалила Лајен због напада на владу Италије у извjештају ЕК о владавини права

Tанјуг
Мелони се жалила Лајен због напада на владу Италије у извjештају ЕК о владавини права

РИМ - Италијанска премијерка Ђорђа Мелони написала је писмо предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен у коме се жали на садржај извјештаја Комисије о владавини права за 2024. годину, а у коме се критикује слобода минформисања у Италији, посебно на јавном сервису РАИ.

„Драга Урсула, пре неколико дана, као што је то случај сваке године од 2020, Европска комисија је објавила свој годишњи извјештај о владавини права у ЕУ“, наводи се у писму, пренијела је Анса. 

Мелони је навела да се коначне препоруке Италији не разликују посебно од оних из претходних година, али да је по први пут садржај документа од стране неких искривљен за политичку употребу у покушају напада на италијанску владу. 

„Неки су чак отишли толико далеко да тврде да је владавина права угрожена у Италији, као и „слобода информација“ посебно на (јавном сервису) РАИ“, истакла је Мелони. 

У писму се наводи да су неки медијски чланци о дијеловима извјештаја који се односе на Италију неспретни и неистинити напади који могу да се вежу само у контексту поновљене употребе лажних вести које све више загађују дебату у Европи. 

„Штета је што ни извјештај Комисије о владавини права, а посебно о слободи информисања на јавном сервису није поштеђен професионалаца који шире дезинформације и мистификације“, навела је Мелони. 

Актуелна влада и парламентарна веćина која је подржава још нису искористили важеćе прописе за обнову највишег менаџмента РАИ, навела је Мелони. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана