Мексико: Ухапшен бивши полицијски званичник у вези са нестанком 43 студента 2014.

Танјуг
Foto: Принтскрин

МЕКСИКО СИТИ- Мексичке власти су саопштиле да су ухапсиле бившег шефа федералне јединице за борбу против киднаповања, Гуалберта Рамиреза, у вези са нестанком 43 студента 2014. године.

Рамирез је био шеф јединице за борбу против отмица у оквиру канцеларије државног тужиоца, када су нестали студенти са учитељског колеџа Ајоцинапа у јужном Мексику.

Помоћник мексичког министра унутрашњих послова Алехандро Енсинас рекао је да се Рамирез суочава са оптужбама због неуспјешне истраге о отмицама.

Снаге безбједности отеле су студенте из аутобуса у граду Игуала 26. септембра 2014. и предале их локалној нарко-банди, која их је наводно убила и спалила.

Остаци само три студента су идентификовани.

Један мексички војни званичник рекао је прошле седмице да је осам војника приведено у том случају и да се чека евентуално подизање оптужнице цивилног тужиоца.

Недавна открића су потврдила умијешаност војске у ту отмицу, али мотив остаје нејасан, иако има све више доказа да је можда укључивао полицијску и војну сарадњу са трговцима дрогом.

Почетне истраге о наводним починиоцима биле су толико компромитоване погрешним руковањем доказима, као и због коришћења мучења, принуде и изнуђених признања, да су многе оптужбе касније одбачене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана