Мексико: Убијено 10 војника и 19 чланова картела послије хапшења Ел Чаповог сина

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

МЕКСИКО СИТИ- Хапшење Овидија Гузмана, сина затвореног нарко-боса Хоакина „Ел Чапа“ Гузмана, покренуло је ватрени обрачун у граду Кулијакану на северу Мексика у којем је убијено 10 војника и 19 осумњичених чланова нарко картела Синалоа, изјавио је данас министар одбране Луис Кресенцио Сандовал.

Сандовал је рекао да су наоружани припадници нарко картела напали војнике, на шта је војска одговорила позивањем хеликоптера "блекхавк" да нападну конвој од 25 возила картела.  

Сандовал је навео да су припадници картела затим оборили два хеликоптера, а онда напали војне и цивилне авионе на међународном аеродрому у Кулијакану и пуцали на аеродромске зграде.

Мексичке власти су Овидија Гузмана војним хеликоптером пребациле директно у Мексико Сити, рекао је Сандовал.

Велики број улица у Кулијакану још је блокиран запаљеним аутомобилима, пренио је АП.

Локална власт у Кулијакану упозорила је становнике да не излазе из кућа због погоршане безбједности у граду.  

У граду су затворене школе, локална управа и многа приватна предузећа.

Активиста за људска права у Кулијакану Оскар Лоза описао је ситуацију  у граду као напету, наводећи да су поједине продавнице опљачкане. 

Мексичке власти ухапсиле су у четвртак вођу мексичке нарко банде Овидија Гузмана.

Овидија Гузмана, који је постао кључна фигура у картелу Синалоа након хапшења његовог оца, накратко су задржале снаге безбједности 2019. године, али је брзо пуштен да би се окончало насиље у знак одмазде коју је вршила његова нарко банда.

САД су понудиле награду од пет милиона долара за информације које би довеле до хапшења или осуде Овидија Гузмана, а његово хапшење долази пред одржавање самита сјеверноамеричких лидера у Мексико Ситију следец́е седмице, којем ће присуствовати и предсједник Џозеф Бајден и на којем су питања безбједности на дневном реду. 

Један од мексичких званичника рекао је да ће се Гузманово хапшење вероватно показати као добродошло за односе између САД и Мексика уочи Бајденове посјете. 

Хоакин Гузман (65) осуђен је у Њујорку 2019. за кријумчарење дроге вриједне милијарде долара у САД и завјеру за убиство непријатеља, а служи доживотну казну у Супермаксу у Колораду, најбезбједнијем савезном америчком затвору. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана