Мексико: У нападу на затвор у граду Хуарезу погинуло 19 људи

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

МЕКСИКО СИТИ- У нападу на затвор у мексичком пограничном граду Хуарезу погинуло је 19 људи, а вођа картела је успио да побјегне заједно са још двадесетак затвореника, саопштиле су данас власти те земље.

Министар одбране Луис Кресценцио Сандовал рекао је на конференцији за новинаре да је наоружана група, која је била у оклопним возилима, покренула готово истовремене нападе на затвор и општинску полицијску станицу, пренио је Ројтерс.

Власти су саопштиле да се напад у недјељу ујутру поклопио са припремама за новогодишње посјете.

Како је рекао Сандовал, погинулих је било најмање њих 14, али је до понедјељка, овај број порастао на 19 и то 10 стражара, седам затвореника и два нападача.

Напад је омогућио да 25 затвореника, укључујући Ернеста Алфреда Пинона де ла Круза, познатог и као "Ел Нето", побјегне.

"Пинон је главни нападач картела Лос Мексиклес са сједиштем у Хуарезу", рекла је министарка безбедности Роса Ицела Родригез на конференцији за новинаре.

Такође је рекла да су савезне власти позване да обуздају немире.

Додала је да државни органи нису тражили да се иједан опасни затвореник, попут "Ел Нета", премјести из претрпаног затвора на локацију са вишим степеном безбједности.

Државни тужилац Роберто Хавијер Дуарте рекао је на одвојеној конференцији за новинаре у понедјељак да ће државни органи "потпуно очистити затворски систем" као одговор на напад и да ц́е они који су криви за корупцију бити кривично гоњени.

Инцидент у недјељу довео је до једног од највећих броја жртава у нападима на затвор у Мексику посљедњих година, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана