Мексико суспендовао односе са Еквадором

СРНА
Мексико суспендовао односе са Еквадором

МЕКСИКО СИТИ - Мекиско је суспендовао билатералне односе са Еквадором након што су власти те земље ухапсиле бившег потпредсједника Хорхеа

Гласа, који се претходно склонио у мексичку Амбасаду у Киту.

Глас, два пута осуђен за корупцију, крио се у Амбасади Мексика од када је затражио политички азил у децембру, што је Мексико јуче одобрио.

Полиција је насилно ушла у Амбасаду Мексика у Киту прије хапшења, објавио је мексички предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор на мрежи "Икс".

Канцеларија еквадорског предсједника потврдила је хапшење Гласа, који је био потпредсједник под љевичарском администрацијом Рафаела Корее између 2013. и 2017. године.

Војска тренутно обезбјеђује зграду прекршајног суда у Киту, гдје је одведен бивши потпредсједник.

Еквадор је у четвртак, 4. априла, прогласио мексичког амбасадора у Киту персоном нон грата, позивајући се на "жалосне" коментаре Лопеза Обрадора.

Еквадор тврди да је понуда Мексика да пружи азил Гласу била незаконита.

Предсједништво Еквадора у саопштењу је оптужило Мексико да је "злоупотребио имунитет и привилегије дате дипломатској мисији у којој је био бивши потпредсједник и да је дао дипломатски азил супротно конвенционалном законском оквиру".

Лопез Обрадор је рекао да је дао инструкције мексичком министру спољних послова Алисији Барсени да прекине дипломатске односе са Еквадором, називајући хапшење "ауторитарним" чином и кршењем међународног права и мексичког суверенитета.

Барсена је недуго потом најавила "моменталну" обуставу дипломатских веза са Еквадором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана