Мексико пооштрава казне за фемицид

Танјуг
Foto: Илустрација

МЕКСИКО СИТИ - Локални посланици у Мексику одобрили су закон којим ће бити суспендована родитељска права за мушкарце који су под истрагом за фемицид, као и пооштрене санкције за нападе на жене киселином.

Мексико се суочава са једним од највиших нивоа родног насиља у свијету, а убиства жена и дјевојака довела су до жестоких протеста у тој земљи, преноси Ројтерс.

Посланици у централној држави Пуебла једногласно су подржали измјене закона којима би била „укинута, суспендована или модификована родитељска права у случајевима фемицида”, што је изазвало гласно одобравање у сали након одавање поште жртвама фемицида минутом ћутања.

Закон је добио име Монзонов закон, по адвокату Сесилији Монзон, који је убијена прошлог маја.

Власти су касније ухапсиле главног осумњиченог, бившег конгресмена и оца њеног дјетета.

Државни законодавци су такође једногласно усвојили закон о санкционисању напада киселином на жене казном до 40 година затвора, који третира тај злочин као еквивалент покушају фемицида. Закон је назван Малениним законом, по саксофонисткињи Марији Елени Риос, која је свједочила о нападу киселином у којем је задобила тешке опекотине.

„Нека ова реформа буде примјер на националном нивоу који ће нам омогућити бољи правни оквир и приступ животу без насиља”, написала је локална посланица Нора Ескамила на Твитеру.

Број убијених жена у Мексику у 2022. години повећан је за више од 600 - на 7.646, а већина случајева је проглашена за лакша кривична дјела убиства из нехата.

То је у просјеку више од 20 убијених жена сваког дана.

Владини подаци из 2019. године показују да су на сваких 100 убијених жена у Мексику изречене само четири казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана