Мексико након забране поново одржава борбе са биковима

ГС
Мексико након забране поново одржава борбе са биковима

Мексико поново враћа борбе са биковима, након што су активисти за права животиња успјели, пред судом, да их привремено зауставе у јуну 2022. године.

"Плаза де Торос Мексико”, највећа арена за борбу са биковима на свету, објавила је плакате на којима најављују враћање и поновно одржавање борби, чиме се прославља 78. годишњица. Најављено је 9 догађаја који ће се одржати од јануара до марта 2024. године.

– Бикови се враћају у Ла Мексико! Представљамо 9 постера корида којима највећи трг на свету поново отвара своја врата – наводи се испод постера који су подељени на Фејсбуку.

Након што је Врховни суд одлучио да укине суспензију на имању за одржавање догађаја овог типа, на гласању одржаном током децембра прошле године, Монументална арена је “спремна за фестивал борбе бикова”.

Противници борбе с биковима осудили су патњу и убијање бикова коришћених у рингу, што је забрањено јуна 2022. године. Ипак, Врховни суд правде земље је сада поништио ту одлуку.

– То што знам да ми је сан толико близу, гура ме да идем још даље – рекао је Хуан Естебан Арболеда Гомез, амбициозни борац бикова, који се из Колумбије преселио у Мексико да настави каријеру.

“Плаза Мексико” прима више од 41.000 људи и сматра се катедралом мексичке борбе бикова, као и једном од три главе арене у свету — од којих су друге две “Лас Вентас” у Мадриду и “Ла Маестранза” у шпанском граду Севиљи, пише Блиц.

Уносан посао или брутално убијање?

Глобално, око 180.000 бикова је убијено у борбама сваке године, а још више их је убијено или повређено у повезаним догађајима, као што су забаве са биковима, према “Хумане Социетy Интернатионал”. Како тврди организација “бикови паре од пролонгиране смрти у арени за борбу са биковима, ослабљени и измучени — психички и физички”.

Истовремено, индустрија ствара 80.000 директних и 146.000 индиректних послова широм земље, према подацима Националне асоцијације узгајивача борбених бикова у Мексику — што доводи до 400 милиона годишње зараде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана