Мексико: Добровољачка полиција регрутује средњошколце због пораста криминала

Танјуг
Foto: Илустрација

АКАПУЛКО- Добровољачка полиција у мексичком селу Ајахуалтемпи, у руралној држави Гереро, регрутовала је средњошколце од којих најмлађи имају само 12 година, што је најновији начин на који поједини дијелови Мексика покушавају да се изборе са организованим криминалом, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да су дјечаци и дјевојчице, наоружани пушкама и моткама и покривених лица, су ове недеље продефиловали локалним спортским тереном прије него што су се придружили патроли у Ајахуалтемпи, планинском селу у мексичкој југозападној држави Гереро, гдје су прошле недјеље киднапована четири члана једне породице.

Један од локалних званичника изјавио је да ће малољетници појачати добровољне полицијске снаге и да ће дати све од себе да, док одрасли трагају за несталима, чувају село од око 700 становника.

"Не можемо да учимо због безакоња", рекао је један од регрутованих тинејџера за телевизијски канал Миленио, додајући да му је било потребно неколико часова како би научио да пуца из пиштоља.

У Гереру, једној од најсиромашнијих држава Мексика, почетком ове године дошло је до ескалације насиља када је у нападу дроновима нарко картела Ла Фамилиа Мицхоацана страдало 30 људи.

Ово није први пут да у овој мексичкој држави, гдје се власт бори са моћним трговцима дроге, оружје у руке узимају и малољетници, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана