Мексички предсједник позвао Аргентинце да мирно протестују против Милејеве владе

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

МЕКСИКО СИТИ- Мексички предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор данас је препоручио Аргентинцима да мирно протестују против нове владе предсједника те земље Хавијера Милеја, који је прошле недеље преузео дужност обећавајући дубоке буџетске резове у покушају да укроти троцифрену инфлацију у Аргентини.

Обрадор је рекао на конференцији за новинаре да грађани Аргентине треба да примене „мирни грађански отпор“ и да избјегну било какво искушење да се насиљем супротставе Милејевој политици, преноси Ројтерс.

„Оно што поручујем аргентинском народу...немојте да будете испровоцирани и ненасиље је политички ефикасно“, рекао је Лопез Обрадор.

Послије Милејевог тријумфа у другом кругу избора прошлог месеца, Лопез Обрадор је окарактерисао побједу као „аутогол”, рекавши да не подржава "расистичке, класистичке владе" 

Мексичко министарство спољних послова је, међутим, честитало Милеју, поручивши да Мексико тежи  конструктивним односима.

Нови предсједник Аргентине упозорио је прошле недеље да нема алтернативе фискалном "шоку" и да новца нема, наводећи да су његови претходници напустили земљу која је остала без фондова, на путу ка хиперинфлацији.

Ове недеље министар економије Аргентине Луис Капуто најавио је девалвацију националне валуте пезоса за отприлике 50 одсто, и велика смањења потрошње, са циљем да се спријечи хиперинфлација и поправи најгора криза у земљи у посљедњих неколико деценија, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана