Мексички предсједник поручио Американцима да не гласају за ДеСантиса

Танјуг
Мексички предсједник поручио Американцима да не гласају за ДеСантиса

МЕКСИКО СИТИ- Предсједник Мексика Мануел Лопез Обрадор позвао је грађане САД да не гласају за гувернера Флориде и републиканског предсједничког кандидата Рона ДеСантиса због тога што је та америчка савезна држава донијела рестриктиван закон о имиграцији.

-Нисмо могли да ћутимо -рекао је Лопез Обрадор коментаришући закон Флориде на конференцији за новинаре, пренио је АП.

Према том закону који је ступио на снагу 1. јула, послодавци који ангажују имигранте који су илегално у земљи суочиће се са оштрим казнама.

Такође закон подржава ДеСантисов програм пресељења миграната и ограничава социјалне услуге за имигранте који немају стални правни статус.

Обрадор је позвао да се „не гласа за оне који презиру мигранте“.

Закон који је ДеСантис потписао прошлог мјесеца проширује услове за предузећа са више од 25 запослених да користе Е-Верифи, федерални систем који одређује да ли запослени могу легално да раде у САД.

Друга одредба захтијева од болница које прихватају Медикаид да укључе питање држављанства у формуларе за пријем, за које критичари кажу да има за циљ да одврати имигранте који илегално живе у САД да траже медицинску његу.

У саопштењу од суботе, мексичко одјељење за спољне послове је навело да ће закон Флориде „утицати на људска права хиљада људи, мексичких дјевојчица и дјечака, погоршавајући непријатељску ситуацију која би могла да доведу до злочина из мржње против мигрантске заједнице“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана