Мексичка полиција ухапсила шефа обезбјеђења крила нарко картела Синалоа

Танјуг
Foto: Илустрација

МЕКСИКО СИТИ- Припадници Националне гарде Мексика ухапсили су шефа обезбјеђења „Чапитос” крила нарко картела Синалоа, Нестора Исидроа Переса Саласа, на имању ограђеном зидом у главном граду државе Синалоа, Кулијакану, наведене је у регистру хапшења Одјељења за јавну безбjедност, преноси АП.

Перез Салас био је тражен због америчке оптужбе за завјеру око увоза и дистрибуције фентанила у САД, али и навода да је одговоран за серију мучења и убистава, због чега је Америчка управа за борбу против дрога у априлу објавила награду од три милиона долара за његово хапшење.

Тужиоци јужног округа Њујорк именовали су Переза Саласа, заједно са још двадесетак оптужених, да је наводно водио обезбјеђење за "Чапитос" у држави Синалоа.

Према оптужници из априла, Перез Салас је командовао безбедносним тимом познатим као Нини, који је наводно штитио синове затвореног нарко боса Хоакина „Ел Чапа“ Гузмана.

Они предводе фракцију картела познату као мали Чапос, или „Чапитос“, за коју се вјерује да је један од главних извозника фентанила на америчко тржиште.

Тужиоци Переза Саласа, за кога тврде да је прошао посебну обуку налик војној, оптужују и за учествовање у мучењу мексичког федералног агента 2017. године, као и да је тестирао серије фентанила на жртвама док су били везани а касније су преминуле.

Овидио Гузман Лопез, један од Чапита, изручен је САД у септембру да би се суочио са оптужбама за трговину дрогом, оружјем и другим оптужбама, док његов отац, Ел Чапо, служи доживотну казну у САД.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана