Мекгрегор: Украјинци од почетка сукоба изгубили више од 300.000 бораца

ГС/Агенције
Foto: УРА.њуз

МОСКВА. КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 527. дан. Министарство одбране Русије саопштило је да су одбијени напади украјинских снага на руску базу у Црном мору и изнад Крима. Са друге стране, предсједник Украјине Володимир Зеленски тврди да су борбе на фронту тешке, али да украјинске снаге “доминирају”.

Мекгрегор: Украјинци од почетка сукоба изгубили више од 300.000 бораца

Бивши савјетник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор тврди да су Оружане снаге Украјине од почетка сукоба са Русијом изгубиле између 300.000 и 350.000 војника.

Према његовим наводима, украјинске трупе су у "ужасном стању", а од онога што су биле прије годину дана "остао је само костур".

Он констатује да је контраофанзива Оружаних снага Украјине, упркос огромном снабдијевању војном техником НАТО-а, доживјела неуспјех са колосалним губицима у људству.

Према Мекгрегору, мало је вјероватно да ће Украјина у блиској будућности моћи да настави непријатељства.

Аналитички портали преносе и тврдњу бившег инспектора УН за оружје у Ираку Скота Ритера да су САД наредиле Кијеву да заврши контраофанзиву, јер су сва обећања украјинских власти разбијена на првој линији руске одбране.

"Русија би ускоро могла да нанесе стратешки пораз украјинској војсци", сматра Ритер.

Он указује да је Русија већ на путу да у блиској будућности оствари један од главних циљева специјалне операције – да нанесе стратешки пораз украјинским трупама јер ни касетна муниција, коју су им испоручиле САД, није промијенила ситуацију на фронту.

ИАЕА: Нема експлозива на крововима реактора нуклеарке у Запорожју

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да њени инспектори нису пронашли експлозив на крововима реактора нуклеарке електране Запорожје.

"Стручњаци ИАЕА нису примјетили никакве мине или експлозиве на крововима реакторских зграда блока три и блока четири и халама турбина", саопштила је ИАЕА.

ИАЕА навела је да јој је приступ крововима омогућен након мјесец дана од захтева.
Кијев: Москва спрема напад "под лажном заставом" на бјелоруску рафинерију

Украјинска безбједносна служба оптужила је у петак Русију да се спрема да изведе напад под "лажном заставом" на нафтну рафинерију у Бјелорусији да би окривила Украјинце и на тај начин увукла Минск у рат.

У саопштењу Службе безбједности Украјине наводи се да су њене тврдње засноване на информацијама из више извора, укључујући заробљеног руског војника.

Најважније из најновијег брифинга руског Министарства одбране:

Оружане снаге Украјине су у доњецком правцу успјешно одбиле осам напада украјинских снага, укључујући поред Белогоровке и Первомајског;

Од почетка украјинске контраофанзиве, руска војска је уништила 25 њемачких тенкова „леопард", 7 француских тенкова АМХ и 21. америчко оклопно возило „бредли";

Оружане снаге Русије су након одбијања напада украјинске војске извеле контранапад на непријатељске положаје поред Белогоровке и Водјаног и заузеле повољније положаје;

Украјинска војска је у доњецком правцу током претходног дана изгубила готово 185 војника;

Од почетка контраофанзиве, руска војска уништила је више од 4.900 јединица наоружања Оружаних снага Украјине, укључујући 26 авиона, 1.831 тенк;

ПВО средства Русије оборила су током протеклог дана 28 дронова Оружаних снага Украјине у ЛНР и ДНР;

Оружане снаге Русије су у купјанском правцу наставиле офанзивна дејства на ширем подручју фронта, заузеле повољније положаје у Харковској области;

Јуришни одреди групе снага „Исток" побољшали су тактички положај на подручју Старомајорског у ДНР;

 

Оружане снаге Русије уништиле су у јужнодоњецком правцу више од 120 војника Оружаних снага Украјине и самоходну артиљеријску хаубицу „гвоздика";

Оружане снаге Русије уништиле су складишта горива и муниције украјинских снага, као и два командна пункта дронова у ДНР и Харковској области;

Оружане снаге Русије су у краснолиманском правцу одбиле два напада украјинске војске код Нововодјаног и Кремене у ЛНР;

Оружане снаге Украјине су у запорошком правцу изгубиле више од 130 војника, америчко оклопно возило „бредли" и хаубицу Д-20,Оружане снаге Русије уништиле су јединице шест бригада украјинске војске поред Кармазиновке, Червоне Диброве, Торског и Красног Лимана.

Украјинска војска је током претходног дана гранатирала шест пограничних области Белгородске области и испалила више од сто граната, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.

Специјалне службе, заједно са службеницима Министарства унутрашњих послова спријечиле су терористички акт против службеника администрације Запорошке области, саопштила је регионална управа Федералне службе безбједности.

У саопштењу се наводи да је приведени држављанин Украјине, посредством координације са припадницима Главне обавјештајне управе Министарства одбране Украјине, планирао да изврши терористички напад на службеника помоћу импровизоване експлозивне направе.

ФСБ додаје да су у току истражне радње.

Украјина:Руси планирају напад на рафинерију у Бјелорусији,за који би окривили нас

Украјинска безбједносна служба оптужила је данас Русију да припрема напад под “лажном заставом” на рафинерију нафте Мозир у Белорусији како би за њега окривила украјинске саботере и покушала да увуче Минск у рат у Украјини.

Како се тврди у саопштењу јкоје је Украјинска безбедносна служба објавила на Телеграму, напад би извршиле би војне и обавештајне снаге, које је Москва послала у Бјелорусију, прерушене у припаднике Вагнера, који су прогнани из Русије након што су организовали побуну у Русији у јуну ове године.

-Русија планира да оптужи Украјину за оно што су урадили како би још једном покушала да увуче Минск у рат пуних размјера против наше државе -  наводи се у саопштењу, али се не пружају никакви докази за те тврдње, преноси Ројтерс. Операција под лажном заставом назив је за све тајне операције и сличне активности као што су оружани и терористички напади, атентати или саботаже које предузима нека држава или организација на начин да је припише некој другој, најчешће супарничкој држави или организацији у пропагандне сврхе.

Регионалне власти: Руска ПВО оборила дронове изнад Азовског мора и Бердјанска

Руска ПВО оборила је ноћас украјинске ударне беспилотне летјелице изнад Бердјанска и Азовског мора у Запорошкој области, саопштио је вршилац дужности губернатора Запорошке области Јевгениј Балицки.

Он је навео да су украјинске снаге поново покушале да нападну цивилну инфраструктуру у Запорошкој области.

Балицки је на Телеграму написао да су током протеклог дана украјинске снаге 65 пута покушале да гранатирају насеља у Запорошкој области.

Украјина тврди да је оштетила велики руски десантни брод

Служба безбједности Украјине (СБУ) је заједно са украјинском морнарицом извела операцију у заливу Новоросијск, у којој је оштећен велики десантни брод “Оленегорски рудар”, рекли су извори у украјинској специјалној служби за украјинске медије.

-Као резултат напада, на Оленегорском је створена озбиљна рупа и тренутно није у стању да обавља своје борбене мисије. Све изјаве Руса о „одбијеном нападу“ су лажне - рекао је тај извор, преноси Интерфакс Украјина.

Агенција Униан наводи да се на снимку који су јој обезбиједили извори у украјинској СБУ види како поморски дрон СБУ, са 450 килограма ТНТ-а, напада руски брод са око 100 чланова посаде. Агенција Ројтерс је, позивајући се на свој извор, такође пренијела да је руски брод оштећен у акцији украјинске СБУ и морнарице.

Министарство одбране Русије претходно је саопштило да је одбијен покушај напада украјинских поморских дронова на базу у Новоросијску. 

МО Русије: Оборено 10 дронова изнад Крима, још три елиминисана електронски

Руска противваздухопловна одбрана оборила је 10 украјинских беспилотних летелица при покушају да нападну Крим, а још три су потиснуте електронским путем, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Истиче се да није било жртава нити штете, преноси Интерфакс. Савјетник шефа Крима Олег Крјучков изјавио је да су системи ПВО дјеловали у неколико региона на полуострву, да су сви објекти оборени и да није било повријеђених. На Криму и у Севастопољу на снази је жути ниво опасности од тероризма, наводи Интерфакс.

Шојгу истакао потребу „наношења превентивног ватреног пораза

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је приликом провјере истуреног командног мјеста групе снага “Центар” у зони специјалне војне операције истакао потребу наношења ефикасног превентивног ватреног пораза непријатељу приликом његовог потискивања са положаја, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Ове мјере ће осигурати максималну безбједност живота и здравља руских војника, преноси Интерфакс.

Наводи се да је Шојгу саслушао извештај команданта групе генерал-потпуковника Андреја Мордвичева о тренутној ситуацији, природи непријатељских дејстава и извршавању борбених задатака руских трупа.

-Сергеј Шојгу је захвалио команди и особљу групе снага на извођењу успјешних офанзивних операција на Краснолиманском правцу и заузимању повољнијих положаја наших трупа - наведено је у саопштењу. Додаје се да је Шојгуу показано заплењено шведско борбено возило пјешадије ЦВ-90, које су напустили украјински војници док су се повлачили, након што је возило погођено ручним противтенковским бацачем граната РПГ-7.

 

Зеленски о ситуацији на фронту: Борбе тешке, али украјинске снаге доминирају

Предсjедник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да „руске трупе  свим силама покушавају да зауставе одбрамбене снаге Украјине“, али да „украјински браниоци доминирају“.

Зеленски је то изјавио у својој вечерњој видео поруци.

-Напади су веома јаки. На правцу Купјанска, Лимана, Бахмута, Маринке, Авдејевке. Јужни правац. Свуда је тешко. Али шта год да непријатељ чини, украјинска снага је та која доминира - рекао је Зеленски у видео обраћању, преноси Униан.

Додао је да Украјина ради на томе да има више система противваздушне одбране и да је то  задатак сваког њеног амбасадора и свих њених представника.

МО Русије: Спријечен покушај напада украјинских дронова на базу у Новоросијску

Два беспилотна чамца којима су Оружане снаге Украјине покушале да нападну поморску базу у Новоросијску су уништена, саопштило је данас руско Министарство одбране.

-Оружане снаге Украјине су ноћас, користец́и два чамца без посаде, покушале да нападну поморску базу Новоросијск. Беспилотни чамци су визуелно откривени и уништени ватром из стандардног наоружања руских бродова који чувају морнаричку базу - навело је руско Министарство, преносе РИА Новости.

Губернатор Краснодарског краја Венијамин Кондратјев изјавио је да нема жртава ни штете.          

Претходно је у служби за ванредне ситуације Новоросијска за РИА Новости речено да су добили информације о експлозијама у водама Новоросијска и села Мисхако.

Каспијски нафтоводни конзорцијум саопштио је да нормално наставља да испоручује нафту на терминалу у близини Новоросијска и да нема оштец́ења на инфраструктури, преноси Интерфскс.

Додаје се да је привремено забрањено кретање пловила у луци Новоросијск.

Новоросијск је једна од највећих лука на Црном мору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана