Мекејн: Тешко ће бити нахранити свијет ако се не продужи споразум о житу

Танјуг
Мекејн: Тешко ће бити нахранити свијет ако се не продужи споразум о житу

РИМ- Шефица Свјетског програма за храну (WFP) Уједињених нација, Синди Мекејн, упозорила је да ће бити тешко обезбиједити храну за свјетско становништво, уколико Русија буде напустила споразум о житу.

Она је изјавила да споразум који истиче 18. маја, мора бити обновљен.

-Споразум мора да се продужи. Ми никако не можемо да нахранимо одређени регион, а камоли читав свијет, ако се то не догоди - рекла је Мекејн за BBC.

На питање да ли мисли да ће Русија пристати на продужење споразума, она је рекла да није сигурна.

-То ме јако брине. А требало би да брине и све остале - поручила је Мекејн и позвала “сваког свjетског лидера” да помогне у обнављању споразума и окончању сукоба.

Она је додала да је WFP набављао житарице из других држава како би их дистрибуирао земљама широм свијета, али да нису успели да прехране толико људи због растућих трошкова.

-Знам да постоје неке фарме које још увек раде. Али морате запамтити да је велика већина земље на којој су се раније узгајали усеви сада минирана, са нагазним минама - рекла је она.

Истакла је да би, чак и ако би се сукоб данас окончао, годинама трајало чишћење земљишта како би оно постало безбједно.

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Вершинин изјавио је јуче да споразум о житу неће бити продужен уколико Москва не добије гаранције да ће њени захтеви бити испуњени до 18. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана