Медведев: Москва појачава производњу најмоћнијег оружја

ГС/Агенције
Медведев: Москва појачава производњу најмоћнијег оружја

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 291. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у три украјинске области. Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је послије масовног руског напада милион и по грађана Одесе остало у мраку. Заменик предсједника руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев изјавио је да Русија појачава појачава производњу "најмоћнијег" оружја, базираног на новим принципима.

Украјински напад на штаб групе Вагнер у Кадијевки

Украјинске снаге напале су штаб руске плаћеничке војне групе Вагнер лоциран у источној Украјини, изјавио је данас украјински гувернер Луганска Сергеј Хаидаи.

Он је рекао да је погођен хотел у месту Кадијевка, у којем се налазио штаб Вагнера и додао да су руски губици велики, међутим извештач Би-Би-Сија није могао независно да потврди присуство припадника Вагнера у том хотелу.
Гувернер Хаидаи је изјавио да је у удару на хотел у Кадијевки "Русија претрпела значајне губитке" и процјенио да ће "најмање 50 одсто преживелих умријети због недостатка медицинске његе".

Вагнер, приватна паравојна организација коју је основао Јевгениј Пригожин, бивши угоститељ и блиски сарадник руског председника Владимира Путина, више пута је оптуживана за ратне злочине и кршења људских права, наводи британски јавни сервис.

Шмигал: У руским ракетним нападима оштећене све хидро и термоелектране

Премијер Украјине Денис Шмигал изјавио је данас да су послије осам таласа руских ракетних напада на Украјину оштеćене све термо и хидроелектране. Шмигал је на “Фејсбуку” написао да је осим тога 40 одсто високонапонских мрежних објеката претрпело оштећења у различитом степену.

-Свако од нас мора бити свјестан да ćемо ове зиме имати значајна ограничења у потрошњи електричне енергије - истакао је Шмигал, преноси Укринформ.

Зеленски и Макрон разговарали уочи самита Г7

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је данас да је разговарао са својим француским колегом Емануелом Макроном на тему примхене плана за постизање мира, сарадњи у области одбране, као и енергетске стабилности Украјине.

На свом Телеграм каналу он је написао како су они ''ускладили ставове уочи онлајн самита Г7 и конференције за подршку Украјини у Паризу''.

Нехамер спреман да остане у контакту са Путином

Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да је спреман да остане у контакту са руским предсједником Владимиром Путином ако то доприноси прекиду ватре у Украјини.

-Ми смо неутрална земља, имамо посебан статус у ЕУ и због тога ми је на почетку рата било важно да покушам да играм посредничку улогу у преговорима - рекао је Нехамер.

Он је подсјетио да су била два разговора са Путином и да је посјетио Москву и Кијев.

-Касније је услиједио још један дуг телефонски разговор са Путином, који је договорен са генералним секретаром УН. Радило се о „отварању” Одесе, преговори су били сложени. Ако постоји шанса, спреман сам да то урадим од сада, ако ће то допринијети миру и могућем прекиду ватре - рекао је Нехамер.

Нехамер је додао да тренутно постоје “компликоване основе” за преговоре због удара Москве на енергетску инфраструктуру Украјине.

Ердоган и Путин разговарали о извозу других прехрамбених производа

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са руским колегом Владимиром Путином о извозу других прехрамбених производа и робе кроз Црноморски житни коридор, саопштено је данас из кабинета турског предсхедника.

Како се наводи, било је ријечи о билатералним везама између Анкаре и Москве, као и о енергетици и борби против тероризма, пренио је Ројтерс.

Песков:Русија мора да има јасно постављену границу сигурности

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да Русија мора да има јасно постављену границу сигурности, јер ће морати да живи у условима конфронтације.

-Не крећемо се, већ смо стигли на станицу која се зове „конфронтација“. И треба да будемо сабрани, моћни и морамо да имамо границу сигурности, јер и даље морамо да живимо у условима ове конфронтације - одговорио је Песков на питање новинара Павла Зарубина “куда иде ситуација у односима са Западом”, преноси РИА Новости.

Он је за канал “Рошија 1” указао на то да је Запад игнорисао забринутост Русије око спровођења споразума из Минска о Украјини, што је било претеча специјалне војне операције у Украјини.

Медведев:Москва појачава производњу најмоћнијег оружја

Русија појачава производњу најмоћнијег оружја за супротстављање западним земљама које подржавају кијевски режим, навео је замјеник предсједника руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев.

-Наш непријатељ је утврђен у Европи, Сјеверној Америци, Јапану, Аустралији, Новом Зеланду и читавом низу других мјеста која су се заклела на вјерност данашњим нацистима. Зато појачавамо производњу најмоћнијих средстава за уништавање, укључујући и оне засноване на новим принципима - написао је Медведев за “Телеграму”.

Коментар је упућен украјинском секретару Савјета за националну безбједност и одбрану Алексеју Данилову који је јуче рекао да се непријатељ Кијева налази на територији од сусједних република Донбаса до Владивостока, пренио је ТАСС.

У три области у Украјини проглашена узбуна за ваздушни напад

У три области у сјевероисточном дијелу Украјине данас је проглашена узбуна за ваздушни напад, објавила је званична служба за узбуњивање.

Како се наводи, сирене за ваздушни напад оглашавају се у Сумској, Харковској и Черниговској области, пренијела је агенција ТАСС. Русија је у октобру покренула масивне ваздушне нападе на украјинске градове.

Солки: Трговци не намјеравају да прекину са набавком жита из Одесе

Трговци не планирају да прекину са набавком украјинског жита из луке Одеса, упркос најновијим руским нападима на енергетски систем у том региону, изјавио је данас министар пољопривреде Украјине Микола Солки.

-Постоје проблеми, али ниједан трговац не разговара о прекиду увоза житарица. Луке користе алтернативне изворе енергије - казао је Солски за Ројтерс.

Лавров:Запад не жели равноправну сарадњу са Русијом

Запад не жели равноправну сарадњу са Русијом и фактички је одлучио да се освети само зато што је Москва трпјела његову равнодушност према украјинској саботажи Минских споразума, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

У интервјуу казахстанској телевизији „Хабар 24”, Лавров је навео да Москва намјерава да сарађује са сваким ко је спреман на сарадњу на равноправној основи.

-Запад не жели да сарађује са Русијом и одлучио је да се освети, јер смо дуги низ година трпјели његову потпуну равнодушност према саботажи Минских споразума - рекао је Лавров, преноси Спутњик. Због тога ће, према ријечима министра, Русија усмјерити снаге на друге правце.

Шеф руске дипломатије је још додао да Запад неће престати са покушајима да се створи погрешан утисак о Русима у Казахстану или о Казахстанцима у Русији.

Клеверли: Било какви преговори у Украјини морају бити реални и садржајни

Министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли оценио је данас да било какви мировни преговори у Украјини морају бити реални и садржајни, а не само параван за ново руско наоружавање и даљу регрутацију војника.

Клеверли је казао да Британија жели да мировни преговори буду одржани што прије, али и поновио да би Украјина требало да одреди параметре за било какве разговоре, пренио је Ројтерс.

Шеф британске дипломатије је за Скај Њуз рекао да заиста не види ништа што би га увјерило у искреност руске стране и руског предсједника Владимира Путина у вези мировних преговора.

Зеленски:И кад нема ракетних удара Русије,уништавају нам енергетски систем

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да и када нема ракетних удара Русије, постоје други типови гранатирања и напади дронова који уништавају украјински енергетски систем.

Он је навео да је најгора ситуација са нестанком струје у областима Лавова, Винице, Кијева, Тернопоља, Сума, Закарпатја, Житомира, Хмељницког и у Кијеву.

-Једна ствар мора бити јасна - чак и ако нема масовних ракетних удара, то не значи да нема проблема. Скоро сваки дан у различитим регионима има гранатирања, има ракетних напада, напада дроном. Енергетски објекти су погођени скоро сваки дан. Због губитака у систему сви у систему морају да смање границе - поручио је Зеленски, преноси “Украјинска правда”.

Он је навео да ће Норвешка  издвојити 100 милиона долара Украјини како би се обновио уништени енергетски систем.

-Захвални смо норвешким партнерима за помоћ у износу од 100 милиона долара за обнављање наше инфраструктуре  навео је Зеленски на Твитеру.

Украјински герилци: Ми стојимо иза напада на руску базу на Криму

Украјински герилски покрет “Атеш”, који дјелује на Криму, преузео је данас одговорност за паљење руске војне базе, јавља “Украјинска правда”.

-База мобилисане руске војске у селу Совјетске на украјинском Криму гори. Наши агенти су радили како се очекивало. Дуго смо радили на овом „пројекту“ и, наравно, све нам је пошло за руком. Наставићемо да уништавамо руску војску изнутра - навели су припадници Атеша на Телеграму.

Они тврде да је у пожару у бази било жртава и обећали да ће објавити број настрадалих.

„Украјинска правда” наводи да су поједни руски медији писали у суботу да је дошло до пожара у селу Совјетске, а било је ријечи и о погинулим војницима.

Украјински лист је додао да је о два мртва војника писао проруски канал “Кримски”, позивајући се на извор у кримској влади, а да је око 200 војника премјештено послије пожара.

Тада је било наведено да је узрок пожара “непажљиво руковање ватром”.

Канал “Кримски вјетар”, који подржава Украјину, тврди да су у касарни живјели мобилисани резервисти.

Спутњик: Украјинске снаге поново гађале центар Доњецка ракетама “Град”

Центар Доњецка поново су гранатирале украјинске снаге из вишецјевних ракетних бацача “Град”.

Ворошиловски и Калињински округ су се нашли под ватром, а чуло се око 20 експлозија.

Ракете су погодиле неколико стамбених зграда, пренио је Спутњик.

Више пројектила пало је и у близини зграде Опере и Балета, као и Калињинске болнице.

Балицки: Број повријеђених се попео на 10, убијено двоје у Мелитопољу

Проруски гувернер региона Запорожје Јевгениј Балицки, изјавио је данас да се број жртава и повријеђених у ракетном нападу на Мелитопољ попео на 12.

-Према прелиминарним подацима, двије особе су убијене, а 10 је рањено. Рањени су добили медицинску помоћ - навео је Балицки на Телеграм каналу, пренео је ТАСС.

Проруски званичник рекао је да спасиоци раде на мјесту напада и уклањају рушевине.

-Тотално је уништено мјесто за камповање где је у суботу девет људи, цивила, вечерало, а на удару су били и запослени у кампу - додао је Балицки.

Према његовим информацијама, ракетирање предграђа Мелитопоља догодило се око 21 по локалном времену ракетама америчког система ХИМАРС.

Двоке ракете су оборене, а четири су погодиле циљеве, казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана