Медведев: Москва ће се бранити свим оружјем, укључујући нуклеарно

Срна
Медведев: Москва ће се бранити свим оружјем, укључујући нуклеарно

МОСКВА- Русија ће се бранити свим средствима, укључујући нуклеарно оружје, упозорио је замјеник предсједавајућег руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев.

Он је на "Телеграму" написао да је свијет суочен са глобалним сукобом уколико је циљ Вашингтона да порази Москву.

"Очигледно је свим силама да ако САД желе да поразе Русију, онда идемо ка сукобу глобалних размјера. Ако САД желе да побиједе Русију, имамо право да се бранимо било каквим оружјем, укључујући нуклеарну врсту", истакао је Медведев.

Медведев је подсјетио да се предсједник Русије Владимир Путин јуче обратио Федералној скупштини Руске Федерације и, између осталог, саопштио да Москва суспендује учешће у Споразуму о ограничењу стратешког наоружања са САД /Нови СТАРТ/.

"Ова одлука одавно касни. Скренуо сам пажњу на то прошле године", навео је Медведев.

Према његовој процјени, одлука, која је донесена због тога што су САД и НАТО објавили рат Русији, имаће велики одјек у свијету у цјелини, посебно за Вашингтон, пренио је ТАСС.

"Уосталом, досадашња резоновања америчких власти била су сљедећа: мијешаћемо се у ваша питања, испоручићемо кијевском режиму обилну количину оружја, радићемо на томе да поразимо Русију, ограничићемо и уништићемо вас, али стратешка безбједност је одвојена тема. То није повезано са свеобухватним контекстом односа САД и Русије. То је скоро као свето слово", напоменуо је Медведев.

Медведев наводи да је такав закључак "гори од злочина" и да је то "тешка грешка Американаца", која произилази из "претјеране маније", односно осјећаја супериорности и некажњивости.

Он је цитирао Путина који је рекао да није могуће побиједити Русију на бојном пољу и да је баш то разлог зашто је Москва, за сада, суспендовала учешће у споразуму Нови СТАРТ.

"Нека америчке елите, које су изгубиле и посљедњи додир са реалношћу, мисле о томе шта су постигле. Хајде да гледамо и реакцију других нуклеарних сила НАТО-а: Француске и Велике Британије. Њихове стратешке нуклеарне снаге обично нису уврштене на списак нуклеарних бојевих глава и носача када припремају споразуме за САД и Русију, али је вријеме да се то учини", додао је Медведев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана