Медведев: Лвовска област ће играти кључну улогу у будућности Украјине

Танјуг
Медведев: Лвовска област ће играти кључну улогу у будућности Украјине

МОСКВА - Пројектована глобална пруга која иде од Шпаније кроз југ Европе требало би да се заврши у Лавову, а Лавовска област ће у будућности постати чвориште Украјине, што европска пословна заједница признаје, изјавио је данас замјеник предсједника Савета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

Он је напоменуо да је крајња тачка планиране медитеранске пруге Лвов, а не Кијев.

-Изгледа као прво признање да ће Лавов-Лемберг, име града када је регион био дио Аустријске монархије, бити нова престоница Украјине унутар граница Лавовске области. А поента овдје није у томе да се колосијеци на Западу и Малоросији разликују по ширини. Само што је бизнис много далековиднији од политичара - навео је Медведев на платформи Икс.

У европским земљама и на територији бившег Руског царства и СССР-а, ширина колосијека је другачија - 1435 мм у односу на 1520-1524 мм. Да би се ова два стандарда спојила, потребно је или преобликовати жељезничке шине, или преуредити вагоне на одговарајућа обртна постоља. Раније је украјинско издање Закид.нет извијестило о плановима америчке Агенције за међународни развој УСАИД-а да уложи 225 милиона долара у изградњу 75-километарске дионице пруге са европским колосијеком. Меморандум су потписали УСАИД и Укржелдорога 4. децембра. Према пројекту, пруга од Лавова до граница ЕУ требало би да буде део већег трансевропског пројекта, тј. Медитерански коридор, који почиње у јужној Шпанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана