Медведев: Глупа одлука о ограничењу цијене гаса

Срна
Медведев: Глупа одлука о ограничењу цијене гаса

МОСКВА - Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев назвао је одлуку о ограничењу цијене руског гаса глупом, јер није диктирана економском логиком већ мржњом према Русији.

”Одлука о горњој граници цијене гаса је глупа из два разлога. Прво, као и у случају са нафтом, није диктирана економском логиком, већ животињском мржњом према Русији, полазећи од манијакалне тезе да су за све криви Руси”, написао је Медведев “Телеграму”.

Према његовим ријечима, други разлог је то што је ЕУ донијела ову одлуку из немоћи да утиче на ситуацију, по принципу “хајде да урадимо бар нешто”.

Он сматра да је управо зато ограничење цијене утврђено на нивоу који би још прије пар година изазвао чуђење свих учесника на гасном тржишту.

Медведев додаје да одлука о ограниченој цијени претпоставља да ова неће бити примјењена на озбиљан начин, јер је усвојена уз огроман број клаузула, које омогућавају њено блокирање.

Министри енергетике ЕУ постигли су у понедјељак, 19. децембра, политички споразум о привременом механизму за ограничење цијена гаса и као граница одређено је 180 евра по мегават-часу.

Нови корекциони систем тржишта (МЦМ) ЕУ за ограничење цијене гаса биће примјењиван до фебруара 2024. године, уз могућност продужења.

Ограничење ће бити аутоматски активирано када цијена у гасном центру у Холандији буде већа од 180 евра за мегават-час у периоду од три радна дана и када је овај износ буде већи за 35 евра него референтна цијена на свјетским тржиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана