Медведчук: Запад мора да жртвује Зеленског како би избјегао трећи свјетски рат

Срна
Foto: EA Daily

КИЈЕВ - Убјеђивање из Кијева да се гађа Русија учиниће НАТО страном у сукобу и изазваће трећи свјетски рат, али би жртвовање украјинског предсједника Владимира Зеленског могло да помогне Западу, истакао је лидер покрета Друга Украјина Виктор Медведчук.

Он је у колумни за медијску платформу “Смотрим” написао да је одлука о гађању Русије далекометним оружјем главна глобална интрига.

“Зеленски жели да ударе на Русију претвори у монету за преговарање и искористи их у мировним преговорима са Москвом и у то убјеђује колективни Запад. Другим ријечима, далекометни пројектили постаће врста пендрека који се користи да се Русија натјера на преговоре”, навео је Медведчук.

Међутим, он је нагласио да би Русија могла да појача нападе на Украјину, која практично нема ни своју противваздушну одбрану нити нуклеарно оружје.

“Штавише, ако Зеленском буде дозвољено да гађа Русију, то ће учинити да САД изгледају као агресор и коначно ће се сукобити са глобалним Југом, нарочито са Кином, Индијом и арапским свијетом. Баш као Зеленски, колективни Запад ће на крају бити умијешан у трећи свјетски рат”, упозорио је Медведчук.

Према његовим ријечима, Запад схвата да ће за подршку циљу Украјине да врати границе из 1991. године бити потребне стотине милијарди долара од партнера. У реалности, ни САД нити ЕУ не могу да обезбиједе тај новац.

Осим тога, западне земље наилазе на потешкоће када је ријеч о јавној подршци слању помоћи Украјини, пренио је ТАСС.

Медведчук је подсјетио да је тема употребе далекометних пројектила против Русије већ изазвала пођеле унутар власти у САД.

Он је напоменуо и да је Русија у потпуности свјесна све веће умијешаности чланица Алијансе у сукоб у Украјини, што води ка свјетском рату, за шта ће бити крив колективни Запад, а не Зеленски.

“Зеленски је већ избацио из колосјека саму идеју мировних преговора, упадом на руску територију. Употребом далекометних пројектила против Русије, он жели да онемогући НАТО земљама да организују мировне преговоре, пошто би тада Алијанса била страна у сукобу. Када се то деси, питање америчке свјетске хегемоније биће склоњено са агенде, а улога глобалног Југа биће значајно увећана”, истакао је Медведчук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана