Медведчук у контакту са Путином

СРНА
Foto: Агенције

МОСКВА- Политичар украјинске опозиције Виктор Медведчук рекао је "Спутњику" да је у контакту са предсједником Русије Владимиром Путином.

"Могу да кажем: да, таква комуникација постоји. Све друго, ја мислим, тиче се других питања и подручја", изјавио је Медведчук поводом обиљежавања 10. годишњице државног удара у Украјини 2014. године.

Медведчук, који је у Украјини оптужен за велеиздају и финансирање тероризма и којем су одузети украјинско држављанство и мандат у Врховној ради, пребачен је у Русију у оквиру размјене затвореника 2022. године.

Он сматра да су кривични случајеви који су покренути против њега политички прогон.

Низ протеста започет је у Украјини у новембру 2013. године због одлуке да се обустави политика чији је циљ интеграција са ЕУ. Нереди су брзо добили "антипредсједнички" и "антивладин" карактер, а опозиција је позвала на националну револуцију. У сукобима украјинских безбједносних снага и демонстраната погинуло је више од стотину људи.

Протести су се на крају претворили у државни удар и довели до свргавања тадашњег предсједника Виктора Јануковича у фебруару 2014. године. Све то је довело и до удаљавања власти Донбаса од Кијева, а затим и до офанзиве нових власти против Доњецке и Луганске Народне Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана