Руска амбасада: Међународни терористи одговорни за напад на гасоводе

Срна
Руска амбасада: Међународни терористи одговорни за напад на гасоводе

ВАШИНГТОН - Русија изражава увјерење да су експлозије на гасоводима “Сјеверни ток” извршили међународни терористи, рекао је данас портпарол руске Амбасаде у Америци, Игор Гиренко.

- Овај инцидент квалификујемо као чин међународног тероризма за који је потребна свеобухватна и независна истрага. Неће нанијети штету Америци, која полаже право на монопол на истину, уколико би празне оптужбе усмјерене према нама макар покушала да докаже да није умијешана у уништење гасовода - истакао је Гиренко.

Руска Амбасада је притом указала на јучерашње реаговање потрпарола америчког Стејт департмента Неда Прајса “на потпуно разумно новинарско питање о томе на који би начин администрација реаговала на умијешаност УН у потрази за одговорним за напад без преседана у Балтичком мору”, преноси агенција ТАСС.

- Интерес новинара био је оправдан, с обзиром на потпуно игнорисање америчких власти, уз сагласност домаћих медија, на текст добитника Пулицерове награде Сејмура Херша. Руска страна неће дозволити умањивање значаја ситуације са експлозијама на енергетској инфраструктури, посебно јер нема никакве информације о неколико неактивираних експлозивних пуњења која се још налазе на морском дну - нагласио је Гиренко.

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс јуче је на конференцији за новинаре рекао да САД немају никакве везе са експлозијама на гасоводима Сјеверни ток и да су спремне да то понове и на састанку Савјета безбједности УН.

Он је за извјештаје о томе да је Вашингтон одговоран за експлозије рекао да су потпуна дезинформација.

Добитник Пулицерове награде, Херш раније је објавио текст у којем је детаљно описао како су амерички рониоци поставили експлозив испод руских гасовода “Сјеверни ток”. Херш је навео да је текст написао на основу информација добијених из поузданих извора са директним сазнањима о оперативном планирању напада.

Према његовим ријечима, експлозив је даљински активиран 26. септембра 2022. године по налогу предсједника Џозефа Бајдена.

Херш је, између осталог, познат по томе што је разоткрио да су амерички војници током рата у Вијетнаму извршили масовно убиство ненаоружаних цивила и објавио је да америчка војска мучи затворенике у злогласном затвору Абу Граиб у Ираку.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана