Међународна телекомуникациона унија осудила руско ометање сателитских система у ЕУ

Танјуг
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА - Међународна телекомуникациона унија (ИТУ), специјализована агенција УН у области глобалних телекомуникација са сједиштем у Женеви, осудила је низ инцидената у вези са мјешањем Русије у рад сателитских система европских земаља и позвала на њихово окончање.

ИТУ је прошле недеље размотрио низ притужби Украјине и четири земље Европске уније - Француске, Холандије, Шведске и Луксембурга о мешању Руске Федерације у рад сателитских система последњих мјесеци, наведено је у саопштењу тог тела, а преноси Ројтерс.

Странке које су поднијеле жалбе су навеле да су сателитске сметње ометале ГПС сигнале и угрожавале контролу ваздушног саобраћаја. 

Додаје се да су у неким случајевима нападнути дјечји телевизијски канали и емитовани “брутални снимци рата у Украјини”.

“ИТУ изражава озбиљну забринутост због употребе сигнала за стварање намјерних штетних сметњи”, истиче се у саопштењу тог тела.

ИТУ је нагласио да сметње у раду француске и шведске сателитске мреже “вјероватно потичу од земаљске станице (или станица) која се налази у областима Москве, Калињинграда и Павловке”, а агенција УН их је назвала “крајње алармантним и неприхватљивим”.

ИТУ је позвала Русију да одмах прекине своје акције и истражи инциденте. 

То тијело је такође позвало на састанак између погођених земаља и Русије како би се решили ови случајеви и спречило њихово понављање.

Шведске власти тврде да Русија стоји иза “злонамерног мешања” усмјереног на сателитске мреже те скандинавске земље, што је први пут примјећено након уласка у НАТО раније ове године, наводи Ројтерс.

Агенција додаје да је последњих мјесеци Русија почела масовно да омета ГПС сигнале у близини својих западних граница и наводи да авион компаније “Финнаир,” који је био на путу из Финске за Естонију, у петак није могао да слети на аеродром Тарту због ГПС сметњи из Русије и да је посада била принуђена да врати авион у Хелсинки.

Поред тога, у прва четири мјесеца ове године, Русија је ометала ГПС сигнал на сваком четвртом лету британских ваздухопловних снага, наводи Ројтерс.

ИТУ, који чине 193 државе чланице, надлежан је за регулисање и координацију глобалног сателитског система. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана