Међу 21 новим кардиналом и алжирски бискуп који трчи маратон

Танјуг
Foto: Илустрација

РИМ - Међу 21 новим кардиналом које ће папа Фрања именовати 8. децембра налази се и алжирски бискуп Жан-Пол Веско који трчи маратон.

Веско је 62-годишњи припадник Доминиканског реда и надбискуп Алжира, а такмичи се за спортску организацију Атлетика Ватикана, преноси Анса.

Његов лични рекорд износи два сата и 52 минута а истрчао га је на стази дугој 42.195 километара на Њујоршком маратону 1989.

Бискуп Веско је испричао да је као дјечак планирао да буде атлетичар, али је када је одрастао кренуо другим путем.

Трчање се, ипак, вратило у његов живот а у Њујорку је, како каже, постигао лични рекорд.

"Мотив за трчање на тако дугим стазама није такмичење са другима већ ослушкивање самог себе. Трчање је слобода зато што трансформише било коју стазу, чак и у урбаној средини, у широк отворен простор”, испричао је алжирски бискуп.

Према ријечима Веска, када обујете патике за трчање то је довољно да унутрашњи и спољашњи универзум превазиђу своје границе.

Он је закључио да је за њега трчање умјесто медитације и посебне унутрашње спознаје.

Папа Фрања најавио је раније данас да ће именовати 21 новог кардинала Католичке цркве 8. децембра који одлучују о избору новог папе.

Папа (87) је рекао током редовне подневне молитве пред ходочасницима и туристима на Тргу Светог Петра у Риму да ће церемонија постављања нових кардинала бити одржана 8. децембра, пренио је Ројтерс.
    Кардинали су на другом мјесту послије папе у црквеној хијерархији и они су његови најближи савјетници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана