Медински: Запад је забранио Кијеву да преговара са Москвом

Tanjug
Медински: Запад је забранио Кијеву да преговара са Москвом

МОСКВА - Признавање Крима као руске територије био је један од главних услова Москве током преговора са Кијевом у прољеће 2022. године, изјавио је помоћник руског предсједника Владимир Медински.

„Захтјев за неутралност Украјине и неулазак у НАТО је био веома важан, али ја ћу нагласити да је, поред овога, признање руског суверенитета над Кримом било безусловни захтјев са наше стране“, рекао је он и додао да је Запад био тај који је забранио Кијеву да преговара са Москвом, преносе РИА Новости.
    
Медински је напоменуо да је Русија такође тражила признање независности републике Донбас. 
    
Према његовим ријечима, Москва је полазила од потребе да заштити становништво које говори руски у овом региону. 
    
Истовремено, Русија никада себи није поставила циљ да освоји Украјину, али су западне земље и украјински предсједник Володимир Зеленски увукли обје државе у пуна непријатељства, додао је Медински.
    
Он је нагласио да би Кијев, да је потписао мировни споразум у априлу прошле године, спасао стотине хиљада живота војника Оружаних снага Украјине. 
    
"Дубоко сам увјерен да би Кијев, да је потписао мировни споразум под обострано прихватљивим условима, спасао животе стотина хиљада својих војника. Али Зеленски је изабрао рат", рекао је Медински новинарима.
    
Подсјетио је да су у априлу 2022, поред тадашњег британског премијера Бориса Џонсона, у главни град Украјине долетели и званичници Стејт департмента и Пентагона, као и други „савјетници“ , који су инсистирали да не улази у овај споразум.
    
Медински је истакао да је сада закључивање мира са Кијевом могуће ''ако се испуне циљеви и задаци специјалне операције''. 
    
"Русија никада није одбила преговоре", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана