“Фокс њуз” плаћа 787 милиона долара за ширење лажи о изборој крађи

Г.С.
“Фокс њуз” плаћа 787 милиона долара за ширење лажи о изборој крађи

“Медијско суђење вијека”, како су амерички медији назвали судски спор “Фокса” и компаније “Dominion Voting Systems",  завршено је и прије него што је почело, пошто је медијска кућа прихватила нагодбу према којој ће произвођачу машина за гласање платити 787,5 милиона долара.

У тужби поднијетој 2021. године суду у Делаверу, компанија је тражила одштету од 1,6 милијарди долара, па ће нагодбом добити само половину. То је и даље 10 пута више од вриједности компаније из 2018. и отприлике осам пута више од годишњег прихода из 2021. године.

Нагодба “Фокса” и ““Dominionа" највећа је јавно позната нагодба за клевету у историји САД у којој је учествовала једна медијска компанија. О нагодби се спекулисало данима прије почетка суђења, нарочито након што је суд у недјељу најавио једнодневно одлагање.

Договор је на крају постигнут и објављен неколико сати након што је порота положила заклетву у Вишем суду Делавера, а прије уводног излагања.

“Стране су ријешиле свој случај”, саопштио је судија Ерик Дејвис прије него што је распустио дванаесточлану пороту, приписавши јој заслуге за подстицање постизања нагодбе и хвалећи адвокате обје стране.

“Данашњи дан представља гласну подршку истини и демократији”

Извршни директор ““Dominionа” је открио колика је одштета прихваћена у оквиру судске нагодбе, нагласивши да је медијски гигант “Фокс” признао да је преносио лажне информације о компанији.

- Да би наша демократија опстала још 250 година, а надамо се и много дуже, морамо да будемо посвећени чињеницама. Данашњи дан представља гласну подршку истини и демократији - истакао је адвокат Џастин Нелсон.

Огласио се саопштењем и “Фокс”, наводећи да уважава одлуку суда.

- Уважавамо одлуке суда којима је потврђено да су неке тврдње о “Dominionu" биле нетачне, што потврђује сталну посвећеност компаније "Фокс" највишим новинарским стандардима. Надамо се да ће наша одлука да ријешимо спор на пријатељски начин омогућити земљи да крене напријед - наведено је у саопштењу.

Медијска мрежа је тако практично признала да су у емисијама изношене лажне тврдње и оптужбе да је ““Dominion” намјештао резултате предсједничких избора 2020. године, али неће морати исто да призна и у етру.

Мердокови и “Фоксове” звијезде поштеђени свједочења

Нагодбом у посљедњи час случај је завршен, а руководство и медијске звезде “Фокса”, укључујући Руперта и Лаклана Мердока, поштеђене су непријатног свједочења о извјештавању о изборима 2020. године.

Иако је спор са компанијом ““Dominion” званично окончан, “Фокс њуз” се и даље суочава са тужбом за клевету компаније “Смартматик”, још једног произвођача технологије за гласање, која је на сличан начин била оптуживана за намјештање избора у “Фоксовим” емисијама.

Са друге стране, “Доминион” још увијек има неријешене тужбе против медијских мрежа “Њузмакс” и “ОАН”, као и против Трампових сарадника Рудија Ђулијанија, Сидни Пауел и Мајка Линдела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана