Медији: Наваљни превезен у Москву због истраге у новом кривичном поступку

Танјуг
Foto: Зебра ТВ

МОСКВА - Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни пребачен је из поправне колоније број 6 у селу Мелехово у Владимирској области гдје је служио казну, у Москву, ради спровођења истражних радњи у новом кривичном предмету, преноси Москоу Тајмс, позивајући се на писање руског портала База.

Сарадници Наваљног су у понедјељак саопштили да већ шест дана немају никакву информацију о њему, нити знају где се налази.

Из колоније где Наваљни служи казну од 30 година затвора, рекли су да он више није на њиховом списку затвореника.

Гдје се Наваљни налази непознато је од 7. децембра, када се није појавио на саслушању путем видео-линка у вези са једном од тужби подигнутих против њега.

Рочишта су затим одлагана још два пута.

Према ријечима његовог портпарола Кире Јармиш, запослени у казненој колонији ИК-6 су најпре објаснили одсуство политичара проблемима са струјом, а касније су саопштили адвокатима да Наваљни више није на списку затвореника у тој установи.

Извори на које се позива База потврдили су да је Наваљни у Москви, али су навели да би могао да буде пребачен и у други град.

Почетком августа, Московски градски суд осудио је Наваљног на 19 година затвора због „екстремистичке завере“ и суђено му је по седам чланова Кривичног законика.

У октобру су три адвоката који заступају руског опозиционара приведена под оптужбом за екстремизам: Игор Сергуњин, Алексеј Липцер и Вадим Кобзев.

Наваљни је у затвору од фебруара 2021. године, када се вратио у Русију из Њемачке, где је био на рехабилитацији после тровања.

Тада му је суд, на захтјев Федералне казнено-поправне службе, заменио условну казну у случају ''Ив Роше'' затворском.

Према ранијим тврдњама руских правосудних органа, Наваљни и његов брат су финансијски оштетили компанију Ив Роше због чега су добили условне казне затвора од три и по године.

Наваљни је требало да буде пуштен на слободу у љето 2023. године, али је у јуну 2022. године ступила на снагу пресуда у случају преваре и он је осуђен на девет година затвора строгог режима и пребачен у поправну колонију у селу Мелехово, у Владимирској области.

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ саопштио је данас да је забринут што већ седам дана нема никаквих вијести о водећем руском опозиционару Алексеју Наваљном, који се налази у затвору.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана