Медији: НАТО креће у напад из свемира, све је већ договорено

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - НАТО алијанса је покренула планове за развој војне сателитске комуникационе мреже за Арктик, чији је циљ јачање одбране на сјеверу од Русије, пише „Политико“.

На маргинама састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу, блок од 13 земаља договорио је наставак иницијативе Нортлинк за изградњу комуникационих система заснованих на свемиру широм Арктика, користећи постојеће комерцијалне сателите.

НАТО не управља властитим сателитима, али након што је 2018. године свемир проглашен петим бојним пољем Алијансе, наредне године је отворен наменски свемирски командни центар у немачкој ваздушној бази Рамштајн.

Русија, која се такође граничи са Арктиком, у последње време је појачала своје операције у региону уз упозорења о нападима ометања сателита у тој области. Данска, Канада, Исланд, Норвешка и Сједињене Државе контролишу територију Арктика и чланице су НАТО-а, заједно са Шведском и Финском које су недавно приступиле Алијанси.

Сви они су потписнице о намерама да користе Нортлинк, заједно са Француском, Немачком, Мађарском, Италијом, Луксембургом и Холандијом.

Одвојено, око 14 држава чланица НАТО-а сложило се да у четвртак покрене такозвану Старлифт иницијативу за рад на обезбеђивању капацитета за лансирање ракета.

У савезу су Белгија, Финска, Француска, Немачка, Мађарска, Италија, Луксембург, Холандија, Норвешка, Шпанија, Шведска, Турска, Велика Британија и САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана