Начелник генералштаба израелске војске: Спремни смо за копнену инвазију

ГС/Агенције
Начелник генералштаба израелске војске: Спремни смо за копнену инвазију

ТЕЛ АВИВ/ГАЗА - Седамнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска наставила је гранатирање Појаса Газе, док Хамас испаљује ракете ка Израелу.

Израелски институт: Хезболах има између 150 и 200 хиљада ракета

Израелски институт за студије националне безбједности (ИНСС) процијенио је да милитантни Хезболах ирански корпус има између 50.000 и 100.000 бораца, и да су Хезболахова средства за напад “импресивна” - њихов арсенал укључује између 150 и 200 хиљада ракета, минобацачких граната и пројектила, од којих се већина сматра веома прецизним и деструктивним.

-Хезболах има и Радван снаге, јединицу командоса са борбеним искуством из сукоба у Сирији, која броји око 2.500 бораца или чак више. Придруживање овом борбеном реду је спољна подршка шиитских активиста, укључујући и из сусједних земаља као што су Авганистан, Пакистан, Сирија и Ирак - наводи ИНСС на свом сајту.

Због великог броја ракета, ИНСС наводи да би то Израел могло да натјера да преусмјери системе (ка Хезболаху), са циљем заштита цивилне и војне инфраструктуре.

Према процјенама базираним на јавним објавама, Хезболах има око 40.000 ракета типа “град” кратког домета од 15 до 20 километара, око 80.000 ракета “fajr” 3 и 5, и још неких ракета средњег домета, до 100 километара, као и око 30.000 далекометних ракета “зелзаи” или “фатах 110”, које могу да добаце између 200 и 300 километара.

Та милитантна организација је такође добила ограничени број далекометних пројектила Scud C и D (домет 700 километара) из Сирије. Хезболах има пројектиле земља-ваздух “Ц802” из Кине и пројектиле “јахонт” из Русије. Посједују и софистициране противенковске ракете “корнет” које могу да испаљују минобацачке бомбе, као и протизввадушне ракете СА-17 и СА-22, које могу да гађају бродове и хеликоптере. ИНСС скреће пажњу на Хезболахове беспилотне летјелице, од којих је већина сопствене производње за нападе и обавјештајне мисије, са дометом до 400 километара.

Бајден: Разговори о прекиду ватре могући ако Хамас ослободи све таоце

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је данас да се било какви разговори о прекиду ватре у Појасу Газе могу одржати само ако Хамас ослободи све таоце, које је заробио из Израела током напада 7. октобра.

-Требало би да ослободимо те таоце и онда можемо да разговарамо", рекао је Бајден на догађају у Бијелој кући, упитан да ли би подржао споразум о прекиду ватре, у замјену за ослобађање таоца.

Тајмс оф Израел оцјењује да овакав коментар Бајдена указује да би САД могле да не подрже  циљ Израела да уништи Хамас, уколико Хамас ослободи 220 људи које је киднаповао.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер раније је рекао да се САД противе прекиду ватре, јер би то омогућило Хамасу да поврати снагу.

Израел тражи да сви таоци буду ослобођени, а рекао је и да се мора осигурати да Хамас више никада не буде у стању да понови покољ који је извршио 7. октобра, када су његови припадници упали у заједнице у близини границе и убили око 1.400 Израелаца.

Израел потврдио да су два таоца ослобођена из заробљеништва Хамаса

Израел је потврдио да су ослобођена два таоца из заробљеништва Хамаса, али је навео да није учествовао у том процесу, пренијели су израелски медији.

Међународни комитет Црвеног крста саопштио је да је помогао да се олакша ослобађање талаца и да је омогућио њихов транспорт из Газе, преноси Би-Би-Си.

Како наводи Тајмс оф Израел, ослобођене су Нурит Купер (79) и Јахвед Лифшиц (85). Израелски Канал 12 је навео да су породице Купер и Лифшиц обавијештене о њиховом пуштању из заробљеништва Хамаса.

Обоје су отети из домова у кибуцу Нир Оз, али су њихови супрузи остали у Гази. Портпарол милитантног крила палестинског Хамаса Ал Касам, Абу Убаидар рекао је данас да су, уз посредовање Египта и Катара, пуштена двојица заробљеника из Појаса Газе.

Хамас: Израел убио нашег високопозиционираног члана у затвору

Палестинска милитантна група Хамас оптужила је израелске снаге да су убиле високопозиционираног члана Омара Драгму, који је раније данас проглашен мртвим у затвору у Израелу.

-Оплакујемо заробљеног вођу Омара Драгму и сматрамо да је окупатор одговоран за његово убиство, а нашим затвореницима обећавамо скору слободу - наводи се у саопштењу Хамаса.

 Додаје се да је Драгма био “заточен у ционистичком затвору Мегидо”, а да је данас поподне убијен у “кукавичком атентату за који окупатор сноси пуну одговорност”.

Халеви: Спремни смо за копнену инвазију

Начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви рекао је данас да су израелске копнене снаге “веома добро припремљене” за офанзиву на сјевер Појаса Газе.

-Желимо да сведемо Хамас на тачку нестајања. Њихове лидере, њихово војно крило. Зато нападамо свом силом. Убијамо им високо рангиране команданте, оперативце, уништавамо им инфраструктуру и све то радимо са великом одлучношћу -рекао је Халеви, пренио је “Тајмс оф Израел”.

Он је додао да је маневар за офанзиву на југу добро припремљен. Говорећи о очигледном кашњењу копнене офанзиве, Халеви је рекао да постоје “тактичка, оперативна и стратешка разматрања” која израелској војсци даје више времена.

-Наше снаге ће имати више времена да се припреме боље и то је оно што радимо сада - поручио је Халеви.

Лавров: Израелу је потребан мир, али је потребан и Палестинцима

Русија је увијек истицала своју посвећеност осигуравању безбједности Израела, земљи је потребан мир, али мир је потребан и Палестинцима, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

-Предсједник Владимир Путин је у својим међународним говорима о Блиском истоку увијек истицао нашу посебну посвећеност осигурању безбједности Израела. Видимо у каквим се геополитичким условима ова земља развија. Разумијемо да јој је потребан мир. Али њеним сусједима је такође потребан мир. То се односи на Сирију, Либан и Палестинце - рекао је Лавров послије састанка у формату “3+3” о Јужном Кавказу у Техерану, пренео је “Спутњик”. Он је додао да је Русија спремна да помогне у рјешавању палестинско-израелског сукоба, а да је Москва у нормалним односима са свим странама конфликта. Са друге стране, САД су, како је рекао, међу лидерима земаља које се мешају у палестинско-израелски сукоб.

-Што се тиче прогноза (државног секретара САД) Ентонија Блинкена у вези са интервенцијом трећих сила у сукобу, Америка је већ међу лидерима оних који се већ мијешају. То укључује слање двије групе носача авиона у зону сукоба, неколико хиљада борбених војника, како ја схватам, са свим потребним наоружањем, укључујући и тешко наоружање. Што је више таквих проактивних корака од стране неке државе, то је већи ризик, већа опасност да ће сукоб ескалирати - напоменуо је Лавров.

Израелска војска: Елиминисали смо неколико команданата Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су у јутрошњем ваздушном нападу убиле шефа Хамасове противтенковске јединице на сјеверу Газе, Ибрахима ал-Шакера, а такође су додале да су елиминсале пет команданата Хамасових ваздушних снага током претходних дана.

ИДФ наводи да је Ал-Шакер одговоран за ракетни напад у којем је убијен израелски наредник Омер Табиб, током рата у мају 2021. године, пренио је “Тајмс оф Израел”.

Израелска војска је рекла да је о свему обавијестила Табибову породицу. ИДФ је истакао да је Ал-Шакер одговоран за “планирање и управљење противтенковским навођеним ракетима упереним ка израелској територији, а посебно ка ИДФ”.

Осим Ал-Шакера, убијена су и петорица команданата који су “значајно учествовали” у нападу на југ Израела 7. октобра.

ИДФ је објавио 14. октобра да је елиминисао шефа Хамасове ваздушне бригаде Мурада Абуа Мурада.

Претходних дана убијена су још четворица команданата ваздушне бригаде. Портпарол израелске војске Данијел Хагари рекао је и да је Израел из ваздуха гађао копнене циљеве у Појасу Газе и елиминисао “на десетине терориста”. Он је рекао да су ваздушни напади били усмјерени на предграђа Газе.

-Наставићемо са ваздушним ударима свим силама- поручио је Хагари.

Хамас: Пуштена двојица заробљеника из Појаса Газе

Портпарол милитантног крила палестинског Хамаса Ал Касам, Абу Убаида, саопштио је данас да су, уз посредовање Египта и Катара, пуштена двојица заробљеника из Појаса Газе.

-Ослободили смо двојицу заробљеника, Нурита Јицака и Јохведа Лифшица из хуманитарних и медицинских разлога - рекао је Убаида, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

Он је навео да је ријеч о заробљеницима које је Хамас хтио да пусти још у петак, али према његовим ријечима, Израел је одбио да их прихвати.

Додао је да су заробљеници ослобођени “упркос томе што је окупатор направио више од осам повреда процедура које су договорене са посредницима”.

Специјално засједање Генералне скупштине УН у четвртак

Специјална сједница Генералне скупштине УН о Блиском истоку биће одржана у четвртак, 26. октобра, рекао је предсједник Генералне скупштине Денис Францис.

Почетак сједнице је у 16 часова по средњоевропском времену.

Сједница је затражена прошле седмице након што су САД уложиле вето на нацрт резолуције Савјета безбједности УН о сукобу на Блиском истоку.

Грчки министар: Ризик од изненадног прилива миграната због рата Израела и Хамаса

Грчки министар за миграције Димитрис Каиридис изјавио је данас да се Европска унија суочава са ризиком од изненадног прилива миграната који бјеже од рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

-Увијек постоји ризик да ствари постану заиста опасне уколико се нестабилност на Блиском истоку прошири, а посебно ако захватио сусједне земље, попут Египта који има велику популацију - рекао је Каиридис за Ројтерс.

Он је позвао на већу будност и солидарност међу државама чланицама Европске уније.

-Морамо да будемо на опрезу. Морамо да се приближимо као Европа. Потребно нам је боље чување граница, борба против кријумчарских криминалних мрежа и враћање оних који не добију азил - рекао је грчки министар.

Каиридис је затражио успостављање заједничког европског механизма за повратак оних којима је одбијен азил у земље поријекла.

-Само Европа заједно може да натјера земље порекла да прихвате своје грађане, штаповима и шаргарепом. Грчка сама то не може, Белгија сама то не може- истакао је он.

Бијела кућа: Израел одлучује о стратегији о Гази, а ми само постављамо питања

Портпарол Савjета за националну безбједност Бijеле куће Џон Кирби рекао је данас да су само израелски политички и војни лидери ти који ће одлучити како ће водити војну кампању у Гази. Портпарол Бијеле куће је истакао да се нада да ће додатни конвој хуманитарне помоћи ући у Газу из Египта у наредним сатима, што би била четврта таква пошиљка у три дана. Оваква реакција је услиједила након извјештаја, које је пренио и Тајмс оф Израел, да је Бајденова администрација незванично позивала Израел да одустане од покретања копненог упада у Газу, како би дао више времена за преговоре о таоцима.

Високи дипломатски званичник навео је да ће се САД уздржати од јавног притиска на Израел у вези са његовом војном стратегијом, уз нијансиран приступ иза затворених врата.

Кирби је рекао новинарима на брифингу да ће Вашингтон наставити да поставља питања Израелу, како би боље разумио његову војну стратегију. Он каже да америчка војна помоћ за Израелске одбрамбене снаге слијеће у Израел скоро свакодневно и да су САД предузеле додатне кораке у циљу обесхрабривања других актера да се придруже рату.

Болнице у Гази: Бебе би могле да умру уколико инкубатори остану без струје

Аекари у јединици интензивне неге за новорођенчад у Гази покушавају да пронађу гориво за агрегате и основне лијекове за своје мале пацијенте, упозоравајући да би могли да умру у року од неколико минута ако њихови инкубатори остану без струје.

-Позивамо све да пошаљу неопходан медицински материјал за ово критично одјељење или ћемо се суочити са огромном катастрофом - рекао је доктор Насер Булбул у болници Ал Шифа у Гази, пренио је Ројтерс.

-Ако нестане струје, на овим одјељењима, гдје има 55 беба, изгубићемо све оне којима је струја потребна, у року од пет минута - нагласио је он.

Ашраф ал-Кидра, портпарол Министарства здравља Газе, рекао је да је 130 новорођених беба у електричним инкубаторима широм Појаса Газе.

Кидра је рекао да су агрегати у болницама, а посебно у болници Шифа, највећој од 13 јавних болница у Гази, остали без горива и да горива “има на дну цистерни”.

-Користимо гориво само за најбитније, за спасавање живота, ту спадају и инкубатори, али не знамо колико дуго ће потрајати - казао је он.

Он је апеловао на цијели свијет да помогне у снабдијевању горивом.

-Ми смо чак замолили наше јавне и приватне бензинске станице да донирају колико год могу да уштеде горива како би помогли у спасавању живота у болницама - истакао је Кидра.

Израел је раније саопштио да допремање горива неће бити дозвољено у Газу, због бојазни да би могло да дође у руке милитантне палестинске групе Хамас, подсјећа Ројтерс.

Црвени крст: У Газу досад ушла 54 камиона хуманитарне помоћи

Портпарол Међународног комитета Црвеног крста Стивен Рајан саопштио је данас да су до сада 54 камиона хуманитарне помоћи ушла у Појас Газе. Рајан је, говорећи из источног Јерусалима, рекао да је Црвени крст спреман да пошаље још камиона и позвао на континуирани прилив хуманитарне помоћи у Газу.

-Тренутно је потребно да се обезбиједи да се то заиста и догоди - рекао је Рајан за Ал Џазиру. Додао је да Црвени крст има своје тимове у приправности, као и пакете спремне за испоруку, која укључује медицинску помоћ.

-Наши тимови у Гази посјетили су неке болнице и видјели, из прве руке, колико је ситуација тешка и изазовна - рекао је Рајан.

Хамас тражи да се отвори стални хуманитарни коридор за Појас Газе

Милитантни Хамас позвао је данас арапске и муслиманске земље да интензивирају напоре за отварање “сталног хуманитарног коридора за Појас Газе” и на тај начин спријече Израел, како су навели, “да изгладњује становнике Газе”.

У саопштењу, Хамас је навео да помоћ која је ушла у Газу у претходна два дана не покрива све веће потребе цивилне популације, успут тражећи гориво, храну и медицинску опрему, пренио је “Тајмс оф Израел”.

Први конвој од 20 камиона ушао је у Газу у суботу, а онда је у недјељу ушло још 14 камиона са хуманитарном помоћи.

Неколико стотина камиона се налази са египатске стране границе прелаза Рафа и чекају улаз, рекли су извори из УН.

У суботу, званичник израелских одбрамбених снага (ИДФ) негирао је да постоји хуманитарна криза у Појасу Газе.

-У овом тренутку, могу да вам кажем да нема хуманитарне кризе у Гази -рекао је званичник. Током претходних дана, израелска војска је наставила са наређењима становницима Газе да се помере ка југу енклаве, а према процени ИДФ, око 700.000 људи од 1,1 милион са севера Газе се евакуисало на југ.

 

Сунак: Експлозију у болници Ал Ахли изазвала ракета испаљена из Газе ка Израелу

Британски премијер Риши Сунак изјавио је данас да ће Велика Британија послати додатна 24 милиона долара за помоћ цивилима у Појасу Газе усљед сукоба између палестинске милитантне групе Хамас и Израела.

-Потребан је стални прилив помоћи, вода, храна, лијекови и  - рекао је Сунак пред британским парламентом, преноси BBC.

Додао је да је ово тренутак за велику пажњу и опрез, али и за "моралну јасноћу".

-Нада у човјечанство мора побиједити против тероризма - поручио је Сунак. Он је упоредио рат у Гази са ратом у Украјини, рекавши да ће "Путин пропасти, као и Хамас".

Британски премијер је нагласио да не постоји сценарио по ком ће Хамасу бити дозвољено да контролише Појас Газе.

Током говора у парламенту, Сунак је изјавио да је експлозију у болници Ал Ахли у Појасу Газе највјероватније изазвала ракета испаљена из те области. -Британска влада процјењује да је експлозију вјероватно изазвала ракета, или дио ракете, која је лансирана из Газе ка Израелу - рекао је Сунак пред британским парламентом. Налази британских обавјештајних служби подударају се са закључцима Сједињених Америчких Држава, Француске и Канаде.

''Њујорк тајмс'': Ускоро би могло да буде ослобођено 50 талаца из заробљеништва

Ускоро би могло да буде ослобођено 50 талаца који су у заробљеништву милитантне групе Хамас, пренио је "Њујорк тајмс", позвајући се на високог војног званичника Израела.

Ради се о особама које имају двојно држављанство, а у разговорима о њиховом пуштању посредовали су САД и Катар, додаје се.

Сенатор Роуд Ајленда Џек Рид, који је на челу Војног комитета Сената, рекао је за "Њујорк тајмс" из Каира да би Израел требало да одложи копнену инвазију како би се омогућили преговори о пуштању талаца.

-Постоји много фактора у игри, тако да журити у овом тренутку није најбољи приступ - рекао је Рид, пренио је "Тајмс оф Израел".

Израелски "Канал 12" је пренио, цитирајући израелске изворе, да би договор ускоро могао да буде постигнут.

ИДФ извршиле рацију у кампу Јалазун код Рамале, двојица Палестинаца погинула

Двојица Палестинаца су убијена у сукобима када су израелске снаге јутрос извршиле рацију у избјегличком кампу Јалазун у близини Рамале, на Западној обали, саопштило је палестинско Министарство здравља.

У рацији је рањено још шест особа, од којих се четири налази у критичном стању, стоји у саопштењу, пренио је CNN.

Према ријечима очевидаца, стотине израелских војника стигло је у камп око четири сата ујутру по локалном времену и ухапсило скоро 20 људи.

-Ушли су и напали са таквом бруталношћу, разбијајући све што им се нашло на видику и разбијајући аутомобиле. На крају су избили сукоби између војника и становника, а израелски војници су пуцали и убили два младића, од којих је један био мој рођак - рекао је Амар Аљан за CNN.

Он је казао да њих двојица нису била повезана ни са једном политичком групом.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су за CNN да је у рацији ухапшено 15 осумњичених са листе тражених, од којих су 10 оперативци Хамаса. ИДФ је додао да су пронашли дијелове оружја, муницију и импровизовану експлозивну направу.

Они су навели да су осумњичени бацали експлозивне направе и камене блокове са кровова на израелске снаге безбједности, које су одговориле ватром. Од напада 7. октобра, израелске снаге су појачале операције на Западној обали, циљајући на, како су саопштили, оперативце Хамаса. Са данашњом погибијом двојице младића, број убијених Палестинаца на окупираној Западној обали од 7. октобра порастао је на најмање 95.

 Израел: Успjешно пресретнуте двије беспилотне летјелице из Газе и једна из Либана

Израел је саопштио данас да је успјешно пресрео две беспилотне летјелице из Газе и једну из Либана.

Претходно је палестинска милитантна група Хамас саопштила да је дроновима гађала јужни Израел, пренио је Би-Би-Си.

Израелска војска објавила је да су две беспилотне летјелице “идентификоване како прелазе из појаса Газе на територију Израела” у областима близу границе са Газом, као и да су обје “спријечене да дејствују”.

Није разјашњено како су дронови пресретнути, нити да ли су оборени.

У одвојеном обраћању, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је њихова противваздушна одбрана пресрела и дрон који је из Либана дошао у Израел.

Портпарол израелских одбрамбених снага ИДФ-а Џонатан Конрикус раније је навео да је планирана израелска копнена офанзива на Појас Газе неизбјежна ако палестинска милитантна група Хамас не ослободи све таоце и не положи оружје.

-Циљ је да се потпуно демонтирају Хамасови војни капацитети, па ако то може да се уради из ваздуха и уз помоћ одређених мјера, уз веома ограничено излагање наших трупа и мању штету на земљи, то би било сјајно - рекао је он, а пренио портал Ал Арабија њуз.

Према његовим ријечима, уколико би Хамас напустио своја скровишта испод цивилних објеката, ако би ослободио све таоце и безусловно се предао, то би био крај рата.

ИДФ: Од почетка рата ухапшено 800 Палестинаца  

Израелске одбрамбене снаге су саопштиле да су ухапсили 800 Палестинаца широм Западне обале, укључујући више од 500 повезаних са Хамасом, од како је рат у Појасу Газе почео 7. октобра.  

Током ноћи ухапшено је 37 припадника Хамаса, наводи ИДФ, преноси Тајмс оф Израел.  

Градоначелник Еилата, града који се налази у јужном округу Израела, рекао је да су у току припреме за постављање „шаторског“ града за више десетина хиљада људи који су напустили своје домове на северу и југу земље од избијања рата.  

„Еилат се удвостручио. Више од 60.000 евакуисаних је стигло“, рекао је градоначелник Ели Ланкри за Канал 12, преноси Тајмс оф Израел.  

Сирене за ваздушну опасност у Ашкелону

У израелском приобалном граду Ашкелону по други пут у неколико минута су се огласиле сирене за ваздушну опасност док је још једна баража ракета испаљена ка приморском граду.  

Упозорења се такође чују у пограничној заједници у Гази Зиким, јавља Тајмс оф Израел.  

Грчки премијер Киријакос Мицотакис слеће у Израел да се састане са премијером Бењамином Нетањахуом, објавио је Тајмс оф Израел. 

 

ИДФ: Лансиран пројектил Гвоздена купола на „сумњиву мету”

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су лансирале пројектил Гвоздена купола на „сумњиву мету“ која је ушла у израелски ваздушни простор из Либана, преноси Тајмс оф Израел. Још увек није сигурно да ли је ријеч била о дрону.  
Лидер Хамаса разговарао са иранским министром спољних послова

Лидер палестинске групе Хамас Исмаил Ханије разговарао је са иранским министром иностраних послова Хосеином Амир-Абдолахијаном о средствима да се, како је саопштио Хамас, зауставе израелски злочини у Гази, пренио је Ројтерс. 
 
Министарство унутрашњих послова у Гази саопштило је да су ноћашњи ваздушни напади израелских снага резултирали великим бројем мртвих и повређених, већином жена и деце.  

Црвени крст: Није претјеривање рећи да је у Гази катастрофално стање  

Међународни комитет Црвеног крста поздравио је испоруку прва два конвоја помоћи Гази, али напомињу да је то само „капљица“ онога што је потребно становништву.  

Портпаролка Црвеног крста Имене Трабелси рекла је за Би-Би-Си да мора да постоји сталан и одржив план за испоруку залиха и истакла да се велика већина људи у Гази ослањала на помоћ и прије него што је најновији сукоб уопште избио.  
Трабелси додаје да породице протеране из својих домова спавају на улицама без основних ствари попут ћебади,јер су склоништа већ пуна. 

Холандски премијер Марк Руте и француски предсједник Емануел Макрон такође треба да слете данас у Израел и састану се са Нетањахуом.  

 

Израелска војска је елиминисала 20 ћелија Хезболаха и наставиће да делује у сјеверном региону, саопштио је портпарол израелске војске.  
 
Могуће ослобађање педесетак талаца са двојним држављанством  

Палестински покрет Хамас могао би да ослободи педесетак талаца са двојним држављанством из Појаса Газе, јавља лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на неименованог вишерангираног војног званичника у Израелу. 

Лист пише да је званичник рекао да, на основу разговора САД и Катара, постоји могућност да Хамас ослободи око 50 људи са двојним држављанством невезано за било који шири договор. 

Си-Ен-Ен је објавио раније да су САД извршиле притисак на Израел да одгоди копнену офанзиву у Гази и осигура ослобађање талаца.  

Израелска војска тврди да Хамас као таоце држи 222 људи, пренио је ТАСС.  

Палестинска група Хамас извршила је велики ракетни напад на Израел из Појаса Газе 7. октобра. Израел је одговорио ваздушним нападима и блокадом Појаса Газе, те запријетио копненом операцијом.    

Портпарол Одбрамбених снага Израела Џонатан Конрикус саопштио је раније данас да је могуће отказивање копнене операције уколико се Хамас безусловно преда и ослободи све таоце.  
 
 Хагари: Израел спроводи рације у Гази тражећи информације о таоцима  
 
Портпарол израелске војске Данијел Хагари потврдио је данас да израелски војници врше рације унутар палестинске енклаве Газе с циљем разбијања терористичких ћелија које се спремају за наредне фазе рата, али покушавају и да открију нове информације о несталим таоцима.  

Хагари је такође рекао да је требало времена да се установои тачан број талаца у Гази и потврдио да према досадашњим сазнањима палестинска милитантна група Хамас држи 222 таоца међу којима је „приличан“ број страних држављана, преноси Би-Би-Си.  

У недељу је један израелски војник погинуо, а три су повређена од експлозије пројектила у Појасу Газе.  

Трећи конвој помоћи за Појас Газе ући ће данас преко прелаза Рафа 

Трећи конвој камиона са хуманитарном помоћи за Појас Газе данас ће пријећи из Египта преко граничног прелаза Рафа, потврдио је један хуманитарац позивајући се на два безбједносна извора.  

Након бројних усаглашавања процедура за инспекцију хуманитарне помоћи и због бомбардовања пограничних подручја у Појасу Газе, у суботу је из Египта у угрожену палестинску енклаву ушао први конвој камиона са хуманитарном помоћи а у недељу други, пренио је Ројтерс.  

 

Израел бомбардовао подручја у близини три болнице у Појасу Газе

Израелске снаге бомбардовале су јутрос подручја у близини три болнице у Појасу Газе, јавили су палестински медији, али није јасно да ли су саме болнице претрпиле штету.   

Медији су навели да је Израел извршио удар у близини болнице Ал Шифа у Гази и болнице Ал Кудс, као и индонежанске болнице на северу енклаве.  

Директор индонежанске болнице рекао је за Ал Џазиру да је израелско бомбардовање изазвало „озбиљну штету и повреде“, без навођења детаља.  

Тренутно нема извјештаја о повређенима или штети у близини друге две болнице, пренио је Ројтерс.  

Палестински Црвени полумјесец саопштило је 14. октобра да је Израел наредио да се евакуише болницу Ал Кудс.

Амерички предсједник Џозеф Бајден је поновио да Израел има право на одбрану

Амерички предсједник Џозеф Бајден је поновио да Израел има право на одбрану, али и да је израелском премијеру Бенјамину Нетањаху у телефонском разговору пренио очекивања да Израел делује по правилима рата, и да током борби заштити цивиле „најбоље што уме“. Бајден је разговарао и са о папом Фрањом о сукобу Израела и Хамаса, потврђено је из Ватикана.

Други конвој са хуманитарном помоћи која не укључује гориво, ушао је у Појас Газе

 

Галант: Предстојећа израелска копнена офанзива у Појасу Газе могла би да траје три мјесеца

Израелски министар одбране Јоав Галант каже да би предстојећа израелска копнена офанзива у Појасу Газе могла да траје три мјесеца, али ће бити последња ако Израел успе да елиминише терористичку групу Хамас.

Си-Ен-Ен: Сукоб Хамасове Ал-Касам бригаде и израелске војске унутар Појаса Газе

Си-Ен-Ен је јавио да је дошло до сукоба Хамасове Ал-Касам бригаде и израелске војске унутар Појаса Газе, што Тел Авив није потврдио.

Амир-Абдолахијан:Ситуација на Блиском истоку могла да измакне контроли, уколико Израел не прекине војна дејства

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан упозорио је Израел и САД да би ситуација на Блиском истоку могла да измакне контроли, уколико Израел не прекине војна дејства у Појасу Газе.

САД неће оклевати да реагују ако се рат у Гази прелије на регион, поручује министар одбране Лојд Остин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана