Масовни убица тужи државу: Брејвик жели окончати затворску изолацију

ГС
Масовни убица тужи државу: Брејвик жели окончати затворску изолацију

Андерс Беринг Брејвик, фанатик крајње деснице који је убио 77 људи у бомбашком нападу и пуцњави у Норвешкој 2011. године, појавио се данас у суду како би тужио државу у покушају да оконча затворску изолацију.

Брејвик /44/ није рекао ништа нити је направио било какав гест када је ушао у суд који је импровизован у теретани затвора, око 70 километара сјеверозападно од Осла.

Његов адвокат изнио је аргументацију да услови његовог заточеништва представљају кршење људских права.

“Он је изолован око 12 година. Живи у потпуно закључаном свијету”, рекао је адвокат Ојстен Сторвик на рочишту, додајући да је Брејвик у контакту само са професионалцима чија је дужност да одржавају дистанцу.

Адвокат је навео да је Брејвик у дубокој депресији и да више не жели да буде жив.

На крају прве паузе у поступку, Брејвик се окренуо ка чувару и лицем према медијима, и навео да му је начелник затвора рекао да не разговара са новинарима.

“Није зато што не желим, већ зато што не могу”, рекао је он.

Брејвик, који је мејлом послао копије манифеста прије напада у коме је изложио своје теорије, тужи државу и такође тражи од суда да укине ограничења на његову преписку са спољним свијетом.

Он је прво убио осам људи аутомобил-бомбом у Ослу, а затим 69 других, већином тинејџера, убио у омладинском кампу Лабуристичке партије.

Брејвик проводи вријеме у посебном дијелу затвора Рингерике, трећем затвору у којем је затворен. Његов одвојени дио укључује салу за обуку, кухињу, ТВ салу и купатило, објавила је новинска агенција НТБ.

Агенција наводи да је Брејвику дозвољено да држи три папагаја као кућне љубимце који слободно лете у том подручју.

Адвокати који представљају Министарство правде кажу да Брејвик мора да буде одвојен од остатка затворске популације због континуиране безбједносне пријетње коју он представља.

Они су у свом судском поднеску рекли да је његова изолација “релативна” с обзиром да има контакте са чуварима, свештеником, здравственим радницима и донедавно спољним волонтером кога Брејвик више не жели да види.

Он, такође, виђа два затвореника по сат времена сваке друге седмице.

Контрола над његовим контактима са спољним свијетом оправдава се ризиком да ће он инспирисати друге да почине насилна дјела.

“Конкретно, ово се односи на контакте са крајње десним круговима, укључујући људе који желе да успоставе контакт са Брејвиком као резултат терористичких аката 22. јула 2011. године”, наводи се у поднеску.

Брејвик служи двадесетједногодишњу казну – најдужу коју норвешки суд може изрећи – која може бити продужена све док се он сматра пријетњом по друштво.

Одлука судије у овом случају, без пороте, биће донесена наредних седмица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана