Сајбер напад довео до хаоса на аeродромима, расте број отказаних летова

ГС
Сајбер напад довео до хаоса на аeродромима, расте број отказаних летова

ЛОНДОН, БАРСЕЛОНА - - Више од хиљаду летова отказано је данас широм свијета до овог тренутка, због техничких проблема са прекидом интернет услуга и комуникација, показују најновији подаци компаније за анализу авијације Сиријум.

Додаје се да ће број отказаних летова, који тренутно износи 1.078, само бити већи, пренио је BBC. 

Бројни аеродроми широм свијета данас су пријавили кашњења, отказивања или одлагања летова усљед техничких проблема са прекидом интернет услуга и комуникација. 

Компанија Мајкрософт саопштила је да предузима “акције на ублажавању” након проблема које су пријавили корисници. Компанија истражује питања у вези са пружањем клауд услуга у САД, као и проблем који је утицао на неколико њихових апликација и услуга. 

Квар на рачунарским системима утицао је на готово све аеродроме у Шпанији које контролише оператер "Aena", што је довело до одгађања или отказивања неколико десетина летова, изјавио је за РИА Новости неименовани радник информационог центра аеродрома "Ел Прат" у Барселони.- Проблем је утицао на мрежу за пријављивање и информације за путнике, услед чега не функционишу екрани на терминалима. Због тога морамо да ручно рјешавамо укрцавање путника, што траје много дуже. Наше колеге у другим градовима имају исти проблем, али покушавамо да га ријешимо, рекао је радник аеродрома.

Из "Aene" је саопштено да су већ оспособљени поједини системи након квара.

Претходно је низ аустралијских компанија, банака, медија и авиокомпанија пријавило данас да су изложени масовном сајбер нападу.

Ваздушни саобраћај на аеродрому у главном граду Њемачке, Берлину, заустављен је данас до 09.00 сати по средњеевропском времену.

Берлински аеродром саопштио је на платформи X да због техничких проблема касне летови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана