Масовна потрага за благом нациста

СРНА
Масовна потрага за благом нациста

АМСТЕРДАМ - Истраживачи аматери пречешљавају подручје код холандског села Омерен након што је Холандска национална архива објавила мапу са локацијом блага које су сакрили нацисти током Другог свјетског рата.

Вјерује се да је благо вриједно више милиона евра и састоји се од дијаманата, рубина, злата и сребра.

Локалне власти упозоравају да се овдје не примјењује правило "ко нађе његово је".

Мапа, која је објављена у уторак у Хагу, приказује црвени крстић на мјесту недалеко од села, а Архива је описује "као праву мапу са благом".

Детаљан цртеж на мапи указује да је благо закопано у подножју насипа иза поља, поред три стабла и нечега што изгледа као надгробни споменик.

Архивар Анет Валкенс рекла је локалним новинама да је благо закопано у августу 1944. године након експлозије у банци у оближњем граду Арнхему.

Група њемачких авојника упала је у банку након експлозије и однијела четири сандука пуна блага, које је касније закопала на овој локацији.

"Благо вриједи неколико милиона", рекла је Валкенсова, додајући да је влада покушала да лоцира благо више пута од краја рата.

Њемачки војник који је тврдио да је видио гдје је благо закопано помагао је током потраге 1947. године и иако је нацртао мапу, благо није пронађено.

Жестоки сукоби вођени су око Омерена 1944. године када су британске снаге враћене са Рајне код Арнема мјесец дана након што је благо наводно закопано.

"Могуће је да је благо закопано и да је поново уклоњено два дана касније. Уопште се не бих изненадио да је благо нестало", рекао је историчар Јост Росендал за локални лист.

Међутим, ови потенцијални копачи злата крше закон. Општина Бурен, у којој се налази Омерен, забрањује употребу детектора метала без дозволе.

Осим тога, холандски Закон о наслијеђу из 2016. забрањује аматерска археолошка ископавања и захтијева да се сви пронађени артефакти пријаве локалним властима.

Општина је, такође, упозорила да се због интензивних борби које су се водиле на том подручју 1944. године испод земље налазе неексплодиране бомбе, мине или гранате.

"Због тога савјетујемо да не тражите нацистичко благо", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана