Маскирани људи заузели храм канонске Украјинске православне цркве

Срна
Маскирани људи заузели храм канонске Украјинске православне цркве

КИЈЕВ - Стотињак маскираних лица упало је у храм канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Черкасију током литургије и заузело цркву, саопштио је Савез православних новинара.

У саопштењу је истакнуто да је ноћас у 3.00 часа око стотину људи у камуфлажним униформама и марамама насилно ушло у Саборну цркву Архангела Михаила УПЦ у Черкасима, гдје се у то вријеме одржавала ноћна литургија.

-Нападачи су вјернике избацили из цркве, одузели им телефоне и нису дозволили да сниме шта се дешава, а порушили су и камере за видео-надзор. Ушли су у зграду епархијске управе и заузели саборни храм - наводи се на “Телеграм” каналу Савеза новинара.

Након што су нападачи изашли из храма, откривено је да је нестала благајна, јавио је “Спутњик”.

-Опљачкана је рачуноводствена служба, нестала су документа, нестао је новац који су парохијани прикупљали - истиче се у саопштењу.

Крајем септембра Савез је саопштио да је покушано заузимање храма, али су тада парохијани успјели да га одбране.

Украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим дијеловима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ. Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбједности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ и спроводи “контраобавјештајне активности” – претресе епископа и свештеника, цркава и манастира у потрази за доказима о “антиукрајинским активностима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана